BiH
0

Općina Stari Grad će stipendirati 299 učenika i studenata

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Općina Stari Grad Sarajevo u školskoj/akademskoj 2015/2016. godini stipendirat će 299 učenika i studenata, a za ove namjene iz budžeta Općine bit će izdvojeno 270.000 konvertibilnih maraka. Bit će stipendirano 77 nadarenih učenika i studenata (37 učenika i 40 studenata), te 222. djece boračke populacije (111 učenika i 111 studenata).

U cilju izbora stipendista, Općina Stari Grad Sarajevo danas (26.oktobar) je raspisala dva konkursa za stipendiranje učenika i studenata u školskoj/akademskoj 2015./2016. godini.

Stipendirat će se učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo duže od tri godine.

Ukoliko iz određenog razreda ili godine studija nema dovoljan broj kandidata koji ispunjavaju kriterije Pravilnika, stipendije će se dodjeljivati učeniku ili studentu sljedećeg višeg razreda ili godine.

Stipendije se dodjeljuju za tekuću školsku/akademsku godinu i isplaćivat će se za devet mjeseci za period septembar - decembar, 2015. godine/februar - juni, 2016. godine.

Prijave na konkurs predaju se na protokol Općine ili poštom, na adresu Zelenih beretki broj 4, sa naznakom: "Javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata" - Služba za obrazovanje, kulturu i sport ili "Za konkurs za stipendiranje učenika i studenata" - Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave konkursa.

Obrazac za prijavu na konkurs se može preuzeti u šalter sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Stipendije za djecu boračke populacije

Konkurs za stipendiranje djece šehida - poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u školskoj 2015/2016. godini, objavljen je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Putem ovog konkursa bit će stipendirano 222 učenika i studenta, tj. 111 učenika srednjih škola (po 28 učenika prvih, drugih i trećih razreda i 27 četvrtih razreda) s visinom stipendije od 80 KM i 111 studenata (po 28 studenata prve, druge, treće i četvrte godine, te 27 studenata viših godina studija i magistranti) sa po 120 KM. Budžetom Općine za ove stipendije planirano je 200.000 konvertibilnih maraka.

Pravo učešća na konkursu imaju djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, šehidskih, odnosno porodica palih boraca, koji su na redovnom školovanju u institucijama srednjeg i visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo, uz ispunjavanje uslova propisanih Konkursom.

Stipendije za nadarene učenika i studente

Javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata za školsku 2015/16. godinu, objavljen je putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport. Stipendirat će se 37 učenika srednjih škola (10 učenika prvih razreda, te po 9 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda) sa iznosom od 80 KM i 40 studenata (po 10 studenata prve, druge, treće i 10 studenata četvrte, pete i šeste godine) sa po 120 KM. Za ove stipendije budžetom je planirano 70.000 KM.

Pravo učešća na ovom Javnom pozivu imaju nadareni učenici i studenti koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama uz ispunjavanje uslova propisanih Javnim pozivom.