BiH
353

Općina Ilidža: Zemljište prodato kuvajtskoj kompaniji na Vrelu Bosne nije u vodozaštitnoj zoni

Piše: M. S.
Općina Ilidža je posljednjih dana došla u središte pažnje javnosti zbog prodaje parcele u katastarskoj općini Vrelo Bosne. Iz općine kažu da je odluka bila transparentna i da se radilo o građevinskom području koje nije u blizini vodozaštitne zone.

Zemljište je Općina direktnom pogodbom prodala "Kuwait Investment Company d.o.o.", koja je time kompletirala svoju građevinsku parcelu namijenjenu izgradnji stambenog objekta.

Iz Općine kažu da se radilo o formatiranju već postojeće građevinske parcele, što je zakonski moguće uraditi direktnom nagodbom, te da je cijena određena prema stručnoj ocjeni i mišljenju ovlaštenog sudskog vještaka kao i stručnom mišljenu i ocjeni Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina.

"Tu se radi samo o formatiranju građevinske parcele. Ta firma je vlasnik zemljišta po tim česticama katastarske općine, a samo dio te parcele će se njima prodati neposrednom pogodbom da bi se formirala građevinska parcela", rekao je Rifko Šećerović, stručni saradnik za informisanje Općine Ilidža.

"Kuwait Investment Company d.o.o." je već bila vlasnica 1716 metara kvadratnih zemljišta koje je kupila od privatnih osoba, a 580 metara kvadratnih u vlasništvu Općine im je trebalo da bi kompletirali zemljište.

Šećerović je dodao i da je katastarska općina Vrelo Bosne širok pojam te da se sporna parcela ne nalazi u neposrednoj blizini spomenika prirode.

"Predmetna parcela se nalazi na 500 metara prije Vrela Bosne na padinama Igmana, iznad postojeće saobraćajnice Plandište - Vrelo Bosne i radi se o zapuštenom terenu velikog nagiba, bez infrastrukture i zemljanim pristupom i u obuhvatu veće građevinske parcele", naveli su iz Općine.

Kada se radi o interesu stranih državljana za kupovinu zemljišta na području ove općine, Šećerović je rekao da se tu radi većinom o kupovini privatnog, a ne općinskog zemljišta.

"Ako se prodaje općinska zemlja, tu se zna procedura, to ide na javni konkurs", rekao je Šećerović.

SDP BiH ilidža danas je poslao reagovanje na prodaju zemljišta na području Vrela Bosne.

"Planirana izgradnja građevinskog objekta na kupljenom zemljištu bit će okidač vlasti da zelenu oazu pretvori u betonsku džunglu. Betonizacija Vrela Bosne i ostatka Ilidže će bez sumnje smanjiti interes turista. Jer građevinsko ruglo neće nikome biti zanimljivo", navodi se u saopštenju SDP-a.