BiH
12

Općina Centar pruža podršku u liječenju alkoholičara

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević primio je danas predstavnike Udruženja klubova liječenih alkoholičara – Kluba liječenih alkoholičara Centar. Tom prilikom su predsjednica Udruženja prof. Lejla Ramić i prim. dr. Miloš Pokrajac, aktivni član Udruženja i šef Centra za metadonski program Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS uručili načelniku Bećireviću zahvalnicu Udruženja za dosadašnju podršku njihovom radu.

"Općina Centar je uvijek pružala podršku aktivnostima udruženja i institucija koje imaju za cilj borbu protiv alkoholizma i narkomanije. Kako ste upoznati, Općina je dala značajan doprinos izgradnji modernog namjenskog objekta za potrebe Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS. Sredstvima općinskog budžeta finansirali smo čišćenje lokacije od velikih naslaga otpada, kao i postavljanje zaštitne ograde oko parcele gdje je izgrađena nova zgrada u Nahorevskoj ulici kod Psihijatrijske bolnice Jagomir. Također smo učestvovali u potrebnim izmjenama planske dokumentacije, što je bio preduslov za izgradnju objekta. Ovom prilikom želim naglasiti da su prostorije 15 mjesnih zajednica u Centru uvijek na raspolaganju za aktivnosti udruženja liječenih alkoholičara", rekao je načelnik Bećirević i dodao da je u ovogodišnjem budžetu Općine izdvojeno 2.000 KM za projekt "Podrška procesu rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika o alkoholu i njihovih porodica" kojeg realizuje Klub liječenih alkoholičara Centar.

"Klub liječenih alkoholičara Centar je svojevrstan nastavak rada sa liječenim alkoholičarima nakon okončanja terapije u Odjeljenju za tretman alkoholizma, koji djeluje u okviru kantonalnog Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije. Imamo slučajeva da nam na sastanke i predavanja, koje svake sedmice održavamo u prostorijama Mjesne zajednice Ciglane-Gorica (Trg Merhemića 14) dolaze osobe iz drugih općina pa čak i drugih kantona. Posljednju edukativnu radionicu o temi ''Nasilje u porodici ovisnika o alkoholu'' održali smo 22. oktobra. Nadamo se da će udruženje u budućnosti prerasti u edukativne centre s ciljem da se najviše pažnje posveti primarnoj prevenciji kako bi što manje osoba dospjelo u stanje ovisnosti o alkoholu. Mnoga istraživanja su pokazala da djeca ovisnika spadaju u rizične grupe podložne raznim vrstama ovisnosti", kazala je prof. Lejla Ramić.

Ovom druženju u Općini Centar su prisustvovale i pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Zakira Šero i savjetnica načelnika Edina Muslić.