BiH
12

Općina Centar osigurala sredstva za kontrolu higijenske ispravnosti pitke vode

FENA
Sarajevska Općina Centar je i ove godine u budžetu osigurala finansijska sredstva za stalni nadzor, kontrolu i kontinuiranu dezinfekciju vode za piće na nekoliko lokalnih vodovoda.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta, su potpisali ugovor po kojem Općina u 2015. godini finansira, a Zavod radi analizu, ispitivanje i kontrolu vode na šest lokalnih vodovoda u Nahorevu i Mrkovićima: Stijena, Muharemovići, Kokorevac, Brda, Radava i Čavljak.

Ovim ugovorom, u vrijednosti 8.000 KM, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo se obavezuje da tokom cijele 2015. godine na spomenutim izvorištima kontinuirano radi dezinfekciju pitke vode, a njegova sanitarna inspekcija će jednom mjesečno praviti bakteriološku analizu vode te kontrolisati nivo hlor-dioksida.

Ugovorom je također predviđeno da se četiri puta godišnje obavlja fizičko-hemijska analiza vode.

Na osnovu ovih ispitivanja inspekcija je u obavezi da mjesečno sačini zapisnik o sanitarno-higijenskom stanju lokalnih vodovoda, saopćila je Služba za informisanje Općine Centar..