Rješenje?
33

Općina Centar će za objekat OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" ponuditi zamjensko zemljište Savezu izviđača KS

Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu je zakazao 16. augusta ove godine deložaciju Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" iz objekta u Ulici Mehmed-paše Sokolovića 2 kojeg potražuje Savez izviđača FBiH.

Tim povodom je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i vijećnikom Samirom Fazlićem u srijedu 5. jula 2017. godine posjetio ovu školu. Ovom prilikom je sa direktoricom ove ustanove Dženitom Kurtović razgovarano o pronalaženju trajnog rješenja ovog problema.

Gosti iz Općine su naglasili činjenicu da izvršna i zakonodavna vlast ove lokalne zajednice želi biti uključena u ovaj proces i biti dio rješenja problema.

"Osim sufinansiranja troškova iznajmljivanja ovog prostora za školu i sufinansiranja troškova advokatskog tima koji vodi ovaj slučaj pred nadležnim sudom, ponudit ću Savezu izviđača FBiH nekoliko prijedloga za rješenje ovog problema. Prvo ćemo Savezu ponuditi zemljište u vlasništvu Općine Centar u izvangradskoj zoni na kojem mogu izgraditi novi izviđački dom, u skladu sa procjenom ovlaštenog sudskog vještaka. Jedna od opcija je i davanje objekta nekadašnje poljoprivredne zadruge u Nahorevu čija procijenjena vrijednost iznosi oko 2 miliona KM. Savezu izviđača ćemo također ponuditi i zemljište u Mrkovićima u blizini nekadašnje osnovne škole gdje Općina Centar trenutno provodi proceduru otkupa dodatnih 5 dunuma zemljišta oko ovog objekta za potrebe projekta 'škola u prirodi'. Kooperativnost Saveza izviđača FBiH ćemo nagraditi, odnosno naredne tri godine finansirati sa iznosom od 100.000 KM godišnje, a oni će ta sredstva moći iskoristiti za izgradnju novog izviđačkog doma. Ove prijedloge treba da odobri Općinsko vijeće Centar koje ima razumijevanja za rješenje problema ove škole", objasnio je Ajnadžić tokom današnje posjete.

Gosti iz Centra su također naglasili da će sve ove korake poduzeti u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i Vladom KS, s ciljem da djecu i nastavno osoblje ostave izvan ovog problema i omoguće da ova školska ustanova funkcioniše bez problema.