Provjera spremnosti
87

U OŠ Silvije Strahimir Kranjčević održana vježba simulacije požara i evakuacije učenika i osoblja

Klix.ba
Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je u saradnji s pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Bjelave i Vratnik, Crvenim križom Centar i Policijskom stanicom Centar te učenicima i nastavnim osobljem iz Osnove škole Silvije Strahimir Kranjčević u četvrtak, 2. novembra 2017. godine održala taktičko-pokaznu vježbu simulacije požara.

Vježba je održana u dvorištu i objektu ove škole koja je smještena u Ulici Mehmed-paše Sokolovića 2, s ciljem provjere spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i učitelja iz prostorija škole u slučaju potrebe te učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane vatrogasnih društava.

"U današnjoj taktičko-pokaznoj vježbi simulacije požara sa evakuacijom učenika, nakon što su pripadnici vatrogasnih društava evakuisali učenike i osoblje škole, pripadnici Službe za spašavanje pri Crvenom križu su prikazali pružanje prve medicinske pomoći za šest povrijeđenih učenika, od čega tri lakše i tri teže. Služba za prvu medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar je preuzela teško povrijeđene i prevezla ih ambulantnim kolima do bolnice, dok su lakše povrijeđeni zbrinuti u najbližoj ambulanti porodične medicine Mejtaš. Pripadnici Druge policijske uprave-Policijske stanice Centar su sve vrijeme radili osiguranje pristupa i sigurnog dolaska i odlaska učesnika vježbe", objasnio je stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo Haris Aganović.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajandžić, koji je kao komandant Općinskog štaba civilne zaštite prisutvovao vježbi, na kraju je pohvalio učesnike za dobro pripremljenu i održanu taktičko-pokaznu vježbu.

Služba civilne zaštite Općine Centar je prethodno ovakve vježbe održala za učenike i nastavno osoblje osnovnih škola Nafija Sarajlić i Alija Nametak, dok je u planu da i ostale osnovne škole sa Centra budu obuhvaćene ovom vježbom prvenstveno s ciljem obuke osoblja škole u slučajevima požara i drugih prirodnih nesreća.

Video snimak kompletne vježbe moguće je pogledati na web stranici Općine Centar: www.centar.ba.