BiH
1

Općina Centar će finansijski pomoći u tužbi civilnih žrtava rata protiv RS-a

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Osim predstavnika Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, predsjednice Senide Karović i generalnog sekretara Muzafera Teskeredžića, sastanku također prisustvovali vijećnik Eso Tucaković i pomoćnici načelnika za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, odnosno za boračko-invalidsku zaštitu Osmo Babić i Đulaga Hamza.

Predstavnici Unije su upoznali Ajnadžića sa aktivnostima ovog udruženja koje broji oko 4.000 članova u Kantonu Sarajevo, što čini više nego u cijeloj Federaciji BiH zbog opsade ovog grada gdje su stradali i civilno stanovništvo. Od ukupnog broja članova 1.200 je socijalno ugroženo. Sa područja općine Centar dolazi 395 članova ovog udruženja invalidnosti od 20 do 100 posto.

"Od prioritetnih projekata koje realizuje naše udruženje jeste parnica protiv Republike Srpske koju smo pokrenuli pred nadležnim sudom. Troškovi parnice iznose od 30.000 do 50.000 KM i stoga nam je u ovom trenutku najbitnija finansijska podrška kako bismo okončali ovaj proces. Kanton Sarajevo je obezbijedio iznos od 20.000 KM, objasnili su gosti iz Unije.

Predsjedavajući Ajandžić je kazao da će Općina Centar finansijski podržati tužbu protiv Republike Srpske.

"Kao kantonalni ministar za boračka pitanja sam iz budžeta izdvojio iznos do 50.000 za tužbe koje su podnosile protjerane osobe protiv Republike Srpske od kojih je najviše iz Istočne Bosne. U općinskom budžetu za narednu godinu možemo planirati određeni iznos za ovu namjenu. Moj će prijedlog biti 10.000 KM, dok konačnu cifru mora odobriti Općinsko vijeće Centar", naglasio je Ajnadžić.

Vijećnik Općinskog vijeća Centar Eso Tucaković je također kazao da su na Soukbunaru, odakle dolazi ovaj vijećnik, koji je ujedno i predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, pokrenute aktivnosti na obilježavanju mjesta gdje su poginule čitave porodice tokom posljednje opsade grada i agresije na Bosnu i Hercegovinu.