BiH
14

Omerović: U OHR-u su nam rekli da idemo pred zgradu OSCE-a jer tamo ima više zaposlenika

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Visoki predstavnik EU za BiH Valntin Inzko održao je danas oko 18 sati još jedan sastanak s roditeljima djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja koji već 14 dana protestvuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći svoja prava.

"Međunarodna zajednica nam nije ponudila nikakvo rješenje. Večeras smo shvatili da nas Inzko vara isto kao i ministar prosvjede i kulture RS-a Goran Mutabdžija", kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

On je poručio Inzku da će prije umrijeti na nogama, ali da neće ići iz Sarajeva.

"Predložili su nam da idemo ispred zgrade OSCE-a, jer tamo ima više zaposlenika", izjavio je Omerović.

Roditelji su danas u podnevnim satima održali sastanak s sa šefom Misije OSCE-a u BiH Fletcherom M. Burtonom kojeg su informirali o njihovim problemima i zahtjevima za rješavanje. Burton je, kao i jučer Inzko, obećao da će se aktivno uključiti u rješavanje problema.

Roditelji i djeca iz Konjević Polja su već 14 dana pred zgradom OHR-a u Sarajevu, roditelji spavaju u šatorima, a djeca preko noći, zbog hladnoće, budu smješena u osnovnoj školi na Ilidži.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.