BiH
0

Uprkos mrazevima i zdravstvenim problemima roditelji ostaju ispred OHR-a

FENA
Roditelj djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja koji od 9. oktobra mirno protestiraju ispred OHR-a u Sarajevu, uprkos sve hladnijem vremenu, ostaju u šatorima.

"Ljudi su zbog niskih temperatura, posebno tokom noći i ujutro, dobili prehladu, imaju gripu, a nekoliko njih ima problema i s bubrezima. Svaku noć se bukvalno smrzavamo, temperatura je ispod nule", kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Dodao je da, uprkos svim problemima, ostaju ispred OHR-a.

Omerović je kazao da su djeca danas posjetila OŠ Centar "Vladimir Nazor" u Sarajevu gdje su se družili sa svojim vršnjacima.

Prošle sedmice je u Sarajevu održan sastanak koji je organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović radi rješavanja problema u vezi s uvođenjem nacionalne grupe predmeta u školu u Konjević Polju.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar obrazovanja i kulture Federacije Damir Mašić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i advokat Nedim Ademović te roditelji iz Konjević Polja.

Vlada Federacije BiH, izjavio je nakon sastanka premijer Nikšić, nema nadležnosti za rješenje problema djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, već Vlada Republike Srpske.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.