Državni parlamentarci
212

Omerović odgovorio Keši: Konakovića je ugostio čitav vrh Hrvatske, to dovoljno govori o stepenu poštovanja

M. G.
Omerović i Kešo
Omerović i Kešo
Zastupnika NiP-a u u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nihad Omerović reagovao je na izjave svog kolege iz SDA Safeta Keše u kojoj naziva skandaloznom najavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da će u junu ove godine biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske.
Omerović je rekao da se bosanskohercegovačka delegacija, na čelu s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem sastala se danas s državnim vrhom Republike Hrvatske.

"Činjenica da su ministra Konakovića ugostili predsjednik, premijer i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dovoljno govori o stepenu poštovanja koji uživa Bosna i Hercegovina od strane susjedne zemlje kao i integritetu ministra Konakovića. Vi gospodine Kešo, kao član političke stranke čiji je predsjednik u septembru 2020. godine, dakle ne tako davno, boravio u službenoj posjeti Zagrebu, zajedno sa SDA-ovom ministricom vanjskih poslova BiH i održavao sastanke u prostorijama bez istaknutih obilježja države Bosne i Hercegovine, niste relevantni da govorite bilo šta na temu vazalskih odnosa. Upravo ste vi iz SDA – predvođeni Bakirom Izetbegovićem – s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, u službenim prostorijama Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu, dana 28. septembra 2020. godine, u prisustvu ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske, razgovarali o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a što je javno dostupna informacija", naveo je Omerović.

Dodao je da vanjska politika, vođena po smjernicama Bakira Izetbegovića, brutalno je nasrtala na naše najvažnije vanjskopolitičke partnere – Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

"Uspjeli ste nas posvađati sa cijelim civiliziranim svijetom, a danas kada ste na sreću naroda ostali bez poluga vlasti, otvoreno prijetite kako će se Bosna i Hercegovina okrenuti Rusiji i Kini samo zbog toga što više nemate svoje kadrove u strukturama vlasti. Mi ćemo vratiti ovu zemlju na tračnice civilizovanog i demokratskog svijeta. Graditi prijateljske odnose sa svim zemljama koje imaju dobre namjere prema Bosni i Hercegovini. Nikada nam lični interese neće biti ispred interesa države. S poštovanjem ćemo se odnositi prema susjedima, ali i insistirati na poštovanju Bosne i Hercegovine kao subjekta međunarodnog javnog prava. Ulaziti u konflikte sa Zapadom, nećemo – zbog države Bosne i Hercegovine i budućih generacija", dodao je Omerović.

Naglasio je da bi mogao da spomene još eklatantnih primjera izdaje u režiji stranke čiji je član, počev od revizije presude BiH protiv Srbije, Pelješkog mosta i tako dalje, ali ne želi. Nije vrijeme za politikanstvo već za ozbiljnu politiku.

Podsjećamo, Kešo je danas rekao da je skandalozna najava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da će u junu ove godine biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske na kojoj će se razmatrati pitanje reforme Ustava i Izbornog zakona BiH.