Prozvao i Bećirovića
56

Kešo: Konaković mora pokrenuti disciplinski postupak protiv Vujića, a ne skrivati se iza institucije

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo (SDA) kaže da bi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković trebao sankcionisati ambasadora Bojana Vujića zbog izlaganja na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.
Kešo je kazao da bi umjesto saopćenja za javnost Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem se Vujićevo obraćanje osuđuje, Konaković morao pokrenuti disciplinski postupak protiv ambasadora i sankcionisati ga.

"S obzirom da čak ni saopćenje nije smio lično potpisati, već se sakrio iza institucije, jasno je da se Konakoviću previše sviđa fotelja u koju se smjestio pa je ne smije dovoditi u pitanje oponiranjem koalicionim partnerima, čak i u situaciji kada na međunarodnoj sceni BiH označavaju kao 'najopasniji izvor terorizma u Evropi, a bošnjački narod i Islamsku zajednicu kao „islamske teroriste'", stava je Kešo.

Pozvao je Konakovića da u skladu sa ovlastima i obavezama koje ima pokrene disciplinski postupak zbog skandaloznog antidržavnog obraćanja osobe čiji je šef, ambasadora Vujića.

"Sramotna je i šutnja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji nije osjetio potrebu da reaguje na Vujićev šovinistički i islamofobni istup koji je direktno usmjeren protiv države i bošnjačkog naroda. Onako kako je mogao glasati za povećanje svoje plaće ili imenovanje HDZ-ove mandatarke za saziv Vijeća ministara BiH, mogao je i morao je podići glas kako bi zaštitio narod kojem pripada i državu koju predstavlja od gnusnih optužbi izrečenih u Ženevi", rekao je Kešo.

Podsjetimo, Vujić se obratio na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija i rekao da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".