O 500 godina pregovaranja
52

Omerović: Sreća pa Plenković i Grlić Radman imaju suprotne stavove od Milanovića

F. H.
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nihad Omerović reagovao je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da će pregovori Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom trajati 500 godina.

"Da politička isfrustriranost nema granica, usljed nemogućnosti sprovođenja 'Putinovog demokratskog režima na prostore zapadnog Balkana a posebno BiH', pokazuje izjava 'neuravnoteženog' Milanovića", napisao je Omerović.

On je naveo da je sreća da premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman imaju suprotne stavove.

"Sva sreća pa premijer Republike Hrvatske te Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske imaju suprotne, bolje reći realne stavove kada je u pitanju integracijski put BiH ka Evropskoj uniji", naveo je Omerović.

On navodi da mjerilo odnosno dužina trajanja procesa pregovaranja sa EU, neće biti niti će se mjeriti Milanovićevim zlim željama, nego će trajati onoliko dugo koliko budemo brzo ispunjavali EU uvjete i EU standarde i koliko nam budu u tome pomagali a ne odmagali susjedi i komšije.

Podsjećamo, Milanović je rekao da podržava otvaranje pregovora sa BiH, ali da će ti pregovori trajati više od koliko je Turska vladala BiH tj. više od 500 godina.