Bošnjački institut
0

Okrugli sto o temi "sekularizam, religija, savremeno doba"

FENA
Bošnjački institut organizirao je večeras okrugli sto o temi "Sekularizam, religija, savremeno doba", a uvodničar je bio protestantski svećenik i političar Kjeli Magne Bondevik.

Panelisti i sudionici tog skupa bili su istaknuti bh. teolozi, sociolozi i historičari, a Bondevik je zanimljiv za BiH jer je kao protestanski pastor na multipartijskim izborima u Norveškoj bio dva puta (od 1997. do 2000. i od 2001. do 2005.) izabran za premijera.

Na večerašnjem skupu je kao svećenik s jedne strane i političar s druge govorio o iskustvu sekularizma u liberalnim demokratijama.

Kjeli Magne Bondevik je osnivač i predsjednik Oslo centra za mir i ljudska prava čiji osnovni ciljevi su borba za ljudska prava, mir u svijetu i međureligijsku toleranciju.

Bondevik je, u izjavi za novinare, istaknuo značaj organiziranja skupa poput ovog večerašnjeg i naglasio da se tako povećava međusobno razumijevanje i poštivanje. Na taj način se može razviti religijsko društvo i mnogo zajedničkih vrijednosti.

Prema njegovom mišljenju, pripadnicima svih religija je zajedničko ljudsko dostojanstvo, ideja mira i pravde, poštivanje svetog.

Profesor dr. Enes Karić smatra da je pitanje odnosa religija spram politika uvijek aktuelno i ono nikad, ni u Evropi niti EU, nije sišlo s dnevnog reda.