Predstavnički dom
52

Oko ponoći nastavak vanredne sjednice Parlamenta FBiH, žestoka reakcija SDA i DF-a

G. M.
S današnje sjednice (Foto: T. S./Klix.ba)
S današnje sjednice (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH noćas oko ponoći planira nastaviti vanrednu sjednicu koja je jutros prekinuta.

Nastavak vanredne sjednice trebao je uslijediti nakon što je oko 23 sata okončana redovna sjednica. Nakon žestoke pobuna zastupnika opozicije, odnosno SDA I DF-a, data je pauza od pola sata.

“Nemojte se iznenaditi ako siđemo mirnim putem dole se poredamo i kažemo ovo nećemo dozvoliti”, rekao je poslanik DF-a Mahir Mešalić, koji je imao veoma burno izlaganje.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić prekinula je ranije danas vanrednu sjednicu ovog doma jer se, kako je kazala, nisu stekli uvjeti za njeno održavanje.

Na vanrednoj sjednici je između ostalog trebalo biti odlučivano o popunjavanju Komisije za izbor i imenovanje. Sjednica je prekinuta zbog toga što nakon četiri i po sata nije utvrđen dnevni red niti su postojali materijali za njeno održavanje.

Razlog što zastupnicima nisu dostavljeni materijali niti dnevni red je to što nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje koja je jutros trebala dostaviti prijedlog za promjenu članova navedene komisije.

Komisija za izbor i imenovanje danas nije mogla održati sjednicu s obzirom na to da nije postojao kvorum. Naime, kandidati iz opozicionih stranaka u Predstavničkom domu FBiH nisu htjeli doći na sastanak komisije nakon informacije da parlamentarna većina želi da ih smijeni kako bi postavila zastupnike većine. To su: Edina Gabela (SBiH), Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

Umjesto njih je komisija trebala dati prijedlog drugih članova i prijedlog onih članova koji nedostaju u komisiji s obzirom na to da je nepotpuna. O tome bi zatim glasali u Predstavničkom domu FBiH, ali taj plan nije uspio.

Nakon što sjednica komisije nije održana, zasjedali su i članovi Kolegija Predstavničkog doma (rukovodstvo, sekretar i predsjednici klubova), ali ni oni očekivano nisu postigli dogovor o smjeni opozicionih članova u komisiji.

Popunjavanje Komisije za izbor i imenovanje važno je jer se time otvara put izboru sudije Ustavnog suda BiH.