Domet od 1.000 kilometara
20

Kako je Putin "zamalo" izbjegao napad ukrajinskog drona kamikaze: Rusi nisu znali ni ko ga je lansirao

F. H.
Jedna od prvih varijanti drona (Foto: Martin Brest)
Jedna od prvih varijanti drona (Foto: Martin Brest)
Ukrajinska bespilotna letjelica dugog dometa Liutyi (Ljuti) pogodila je rusku helikoptersku bazu u okrugu Adler u Sočiju u svom drugom borbenom letu, samo dan nakon što se ruski lider Vladimir Putin ondje sastao s kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokajevom u oktobru 2023. godine.

Dana prvog oktobra 2023. godine, helikopterska baza koja je služila kao Putinova rezidencija među ostalim lokacijama napadnuta je dronovima Liutyi.

"Pogodili smo njihovo mjesto za slijetanje helikoptera i oštetili nekoliko helikoptera. Ali isprva nismo znali da se dan prije nego što smo pogodili Adler, Putin tamo sastao s Tokajevim. Putin je bio 12 km udaljen od mjesta gdje se dogodio drugi udar Liutyija. Ovo nam je potvrđeno kasnije", rekli su obavještajni izvori za Ukrajinsku pravdu.

Pritom Rusi nisu ni znali što ih je snašlo.

"Kada je udario u Soči, pretpostavili su da je došao s broda ili s planina u Gruziji. Nisu imali pojma da je došao iz Ukrajine. A onda je odjednom udario u Sankt Peterburg - praktički na suprotnom kraju zemlje. To je za njih očito bio šok", prisjetio se u razgovoru za Ukrajinsku pravdu osoba koja je sudjelovala u lansiranju.

Liutyi je dron dometa 1.000 kilometara kojeg su razvili sami Ukrajinci nakon što je počeo rat. Iako su u početku postojale poteškoće u razvoju, pokazao se kao strateško oružje kojim je sada moguće izvoditi napade na strateške ruske objekte kao što su rafinerije nafte.