BiH
0

Oko 1.000 ljudi sudjelovalo u utrci protiv droge

NINA
Općina Stari grad Sarajevo i humanitarni odbor zaposlenika američke Ambasade organizirali su danas u Sarajevu “Utrku protiv droge”, na kojoj je skoro 1.000 sudionika, trčeći ili šetajući, dalo svoj doprinos borbi protiv droge i AIDS-a.

U kategoriji muškaraca do 30 godina najbolji rezultat ostvario je Ibrahim Ramić, drugo mjesto zauzeo je Edin Smajlović, a treće Zaim Šuman. Kod žena do 30 godina najbrža je bila Sabina Mušanović, na drugu poziciju plasirala se Maja Vladović, dok je treća bila Mary Roberts.

Kod muškaraca starijih od 30 godina najbolji rezultat zabilježio je Nihad Mahmić, drugo mjesto pripalo je Zuhdiji Smriku, a treće Renardu Regisu. Francuskinja Marie Grandjouan zauzela je prvo mjesto u kategoriji žena starijih od 30 godina, drugi rezultat ostvarila je Key Everheart, dok je treću poziciju zauzela Man Jon.

Svaki od sudionika u utrci bio je dužan za registraciju uplatiti deset, a za šetnju pet KM. Novac prikupljen na ovaj način ići će Udruzi građana za podršku resocijalizaciji ovisnih i izliječenih od droge (UGPROI).

Prije početka registrirano je oko 300 trkača i više od 600 šetača. Dionica za sudionike utrke bila je duga devet kilometara, a trčalo se od parka At Mejdan, preko Šeher-ćehajine ćuprije, biciklističkom stazom na Darivi i Kozijoj ćupriji nazad do At Mejdana.

U utrci su ove godine sudjelovali i pripadnici snaga SFOR-a u BiH iz SAD-a, Francuske, a pridružili su im se i trkači iz susjedne Hrvatske.

Kako je pred početak utrke kazao američki ambasador Clifford Bond, neophodan je angažman svih kako bi se promovirao zdrav način života.

“Droga predstavlja prijetnju mladima u BiH i u svijetu, pa se svi moramo angažirati kako bi im pomogli i zaštitili ih od te opasnosti”, kazao je veleposlanik Bond.