BiH
0

OHR: Sve prisutnija antidejtonska retorika u BiH i širem regionu

FENA
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling trenutno se nalazi u Briselu, gdje će razgovarati s visokim predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i komesarom za proširenje Olijem Rehnom o situaciju u BiH uoči februarskog sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kako je danas izjavio glasnogovornik OHR-a Mario Brkić na pres-konferenciji u Sarajevu, jedna od tema ovih sastanaka bit će i sve prisutnija antidejtonske retorika u BiH i širem regionu.

-OHR pažljivo prati sve antidejtonske izjave uoči slijedećeg sastanka PIC-a, na kojem će biti donesena konačna odluka o zatvaranju OHR-a, kazao je Brkić, dodajući kako je OHR primijetio izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića i premijera Vojislava Koštunice u kojima se povezuje sudbinu RS, kao integralnog dijela BiH, i Kosova.

U OHR-u ističu kako je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma, te se tako treba i ponašati. Pokušaj podrivanja Dejtonskog sporazuma predstavlja prijetnju RS, s obzirom da je njeno postojanje kao entiteta zvanično priznato putem ovog sporazumu, napominju u OHR-u.

Također, naglašavaju da je unutrašnja struktura BiH definirana državnim ustavom i možebiti mijenjana samo na osnovu njegovih odredbi, odnosno putem demokratskih procesa i dogovora svih naroda i aktera u BiH.