BiH
0

OHR izvijestio o rezultatima razgovora sa UN-om u New Yorku

FENA
Službenici OHR-a danas su izvijestili predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o rezulatima serije sastanaka koji su početkom juna održani sa Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Prilikom boravka u New Yorku, tim OHR-a se susreo sa Sekretarijatom UN-a i Grupom za koordinaciju i izradu propisa koja djeluje u okviru Vijeća sigurnosti UN-a.

Predstavnici OHR su u New Yorku izložili kako se proces revizije, po uzoru na model koji je predložila Venecijanska komisija, može pokrenuti uz podršku OHR/EUSR-a, EUPM-a i bh. vlasti.

Grupa za koordinaciju i izradu propisa i Sekretarijat UN-a su zatražili dodatne informacije. Na današnjem sastanku u Sarajevu, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH su potvrdili da će kontaktirati entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i Državnu graničnu službu kako bi prikupili informacije o statusu predmeta koji su pokrenuti pred sudovima u BiH, a sve u sklopu priprema za sljedeću rundu razgovora sa UN-om koja bi se mogla održati krajem jula.

"Jasno je da Ujedinjeni narodi moraju preuzeti vodeću ulogu u bilo kojem procesu revizije koji se tiče njihovog mandata", rekao je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

On je također ponovio da će nastaviti raditi sa bh. institucijama kako bi se osiguralo da UN adekvatno razmotre pitanja koja je pokrenula Venecijanska komisija, a koja se tiču određenog broja policajaca koji nisu certificirani.

Predstavnici OHR-a i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine su imali intezivne konsultacije po ovom pitanju.

"Međunarodna zajednica ne može takva pitanja – gdje ne postoji bh. institucija koja bi bila pravni sljednik – ostaviti neriješenim", rekao je visoki predstavnik, te dodao da će OHR, sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice nastaviti sa naporima da zajedno sa UN-om riješe ovo pitanje.