BiH
80

Logopedskim tretmanom obuhvaćeno 200 novogradskih đaka

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo i SOS Kinderdorf Internacional provode pilot-projekt govorno-jezičke rehabilitacije djece školskog uzrasta sa glasovno-govornim poteškoćama u novogradskim osnovnim školama.

U sklopu projekta logopedi su testirali 1.809 prvačića iz 14 novogradskih osnovnih škola za školsku 2013./2014. godinu i 2014./15.godinu, od kojih je za 431 učenika utvrđena potreba za govorno-jezičkom korekcijom. Prema težini i vrsti poremećaja, te socijalnom stanju učenika, uz konsultacije pedagoga škola, logopedskim tretmanom obuhvaćeno je 200 djece.

"Posljednjih godina u porastu je broj djece koja imaju ozbiljnih problema sa mucanjem i drugim glasovno-govornim poremećajima, a poslije i s učenjem i usvajanjem gradiva. Zbog toga smo pokrenuli pilot projekat u novogradskim školama. Cilj projekta je da u ranom dječijem uzrastu preveniraju i isprave te poteškoće, posebno kada su u pitanju izgovor određenih glasova i blaži oblici mucanja“, rekao je Elvir Resić, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport, lokalni i integrisani razvoj Općine Novi Grad Sarajevo.

Azemina Vuković, direktorica programa SOS Dječijeg sela Sarajevo, istakla je da logopedi provode direktan rad sa djecom kroz vježbe slušne percepcije, razvoj oralno - glasovnog govora, razvoj jezika, razvoj čitanja i pisanja, vježbe za fluentnost govora, te podršku u savladavanju nastavnih jedinica.

"Moram reći da je testiran veliki broj djece, te da su identificirana djeca kojoj je potreban ovakav vid podrške. Bitno je da se projekat nastavi, jer se radi o procesu koji zahtjeva dugoročan i individualni rad sa djetetom. Govorno-jezički terapeuti u skladu sa projektom, osim direktnog rada sa djecom, educiraju nastavnike i roditelje djece koja dobivaju ovu vrstu podrške“, rekla je Vuković.

Osnovna škola "Aleksa Šantić“ jedna je od novogradskih obrazovnih ustanova u kojoj se provodi projekat govorno-jezičke rehabilitacije. Prema riječima direktora Muamera Tinjaka u ovoj školi logpedskim tretmanom je obuhvaćeno 27 prvačića.

"Uspjeh je ako se pomogne i jednom djetetu u ispravljanju poteškoća u govoru. U našoj školi u saradnji sa organizacijom "Duga“ radi i defektolog“, naveo je Tinjak.

Općina Novi Grad Sarajevo opremila je logopedske kabinete u osnovnim školama "Aleksa Šantić", "Džemaludin Čaušević", "Fatima Gunić", "Avdo Smailović", "Osman Nakaš", "Sokolje", "Meša Selimović“ i "Mehmedalija Mak Dizdar".