Propust na SFF-u
112

Oglasilo se Ministarstvo kulture i sporta KS o sramotnoj promociji filma "Heroji Halijarda"

D. Be.
Premijer KS Nihad Uk i resorni ministar Kenan Magoda
Premijer KS Nihad Uk i resorni ministar Kenan Magoda
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo oglasilo se povodom promocije srbijanskog film Radoša Bajića "Heroji Halijarda" u okviru SFF-ovog programa "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija".
"Danas je u okviru biznis platforme Sarajevo Film Festivala - CineLink Industry Days, koju između ostalih kofinansira 'Kreativna Europa' program Europske Unije promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film 'Heroji Halijarda'", navode iz resornog ministarstva.

Ističu da je to protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan.

"Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom", dodali su.

Na kraju su istakli da je Sarajevo, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad.

"I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni", zaključeno je.

Podsjetimo, promocija ovog filma veliki je propust organizatora 29. izdanja Sarajevo FIlm Festivala s obzirom da se u ovom filmskom ostvarenju četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Ovim povodom kontaktirali smo organizatore Sarajevo FIlm Festivala koji su dali svoj komentar:

"Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni. Taj programski slot je bio predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rješavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren", rekla je za Klix.ba Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.