Pozvali i CIK BiH
41

PDP: Priprema se teren da se SDS-u onemogući učešće na izborima

I. Sa.
Nakon što su raspisani Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini za 6. oktobar, SDS se oglasio te tvrde da je toj stranci ugašen jedini transakcioni žiro račun preko kojeg su poslovali svi odbori u RS, te da nisu u mogućnosti platiti za izlazak na lokalne izbore.

Povodom te informacija se oglasio Milko Grmuša, potpredsjednik PDP-a te poručio da se "pravna anarhija kad je riječ o dualizmu pravnih propisa u RS nastavlja", te da su svjedoci da se danas "priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine".

Ističe da "gašenjem bankovnih računa Srpskoj demokratskoj stranci i ćutanjem svih relevantnih organa i institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH i Republičku izbornu komisiju, oko toga na koji način će SDS da učestvuje na lokalnim izborima, praktično se priprema teren ne samo za to da se SDS-u onemogući učešće na izborima, nego i građanima da glasaju za tu stranku".

"Time se direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju. Ističem da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH", kaže Grmuša.

Navodi da je apsolutno nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima, bez na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke, onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke.

"U konkretnom slučaju, ako se SDS-u ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana Republike Srpske i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti. Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno Srpskoj demokratskoj stranci dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima", dodaje.

U suprotnom, navodi Grmuša, ako se to ne učini, svi nadležni organi i njihova odgovorna lica "rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u RS i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH".