BiH
0

Održana 65. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine usklađen s Mišljenjem Ministarstva finansija i trezora, kojim se želi olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava, rasteretiti rad sudova, smanjiti sudski troškovi i ostvariti nove budžetske uštede.

Izmjenama Zakona precizira se da Pravobranilaštvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv Bosne i Hercegovine, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Ministarstvo pravde dostavit će ovaj prijedlog zakona, koji prati zakon o parničnom postupku, Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, upoznato je s Nacrtom dokumenta okvirnog budžeta (DOB) institucija Bosne i Hercegovine za period od 2017. do 2019. godine, koji predstavlja preliminarni nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, zajedno s okvirnim planovima za sljedeće dvije godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato s Prijedlogom programa javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2017 – 2019.

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o ovim dokumentima, nakon što budu razmotrene sve sugestije koje će institucije BiH u pisanoj formi dostaviti Ministarstvu finansija i trezora do ponedjeljka, 25. jula 2016. godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u Trećem programu za djelovanje Unije u području zdravstva (2014 – 2020), čime se stvara osnov za uspostavljenje novog partnerstva između aktera iz zdravstvenog sektora BiH i država članica EU.

Pristupanjem Bosne i Hercegovine ovom programu stvara se mogućnost kvalitetnije saradnje zemalja regiona i Evropske unije razmjenjivanjem iskustava, informacija i praksi, što bi doprinijelo unapređenju međunarodnih odnosa u ovoj oblasti i bržoj integraciji BiH u Evropsku uniju. U okviru Programa zainteresirane strane imaju mogućnost da učestvuju u raznim projektima razmjene informacija, praksi i iskustava te pružanja podrške pitanjima iz oblasti zdravstva u državi, s naglaskom na determinante zdravlja i fokusom na pacijenta.

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je šef Misije Bosne i Hercegovine u Briselu.

Vijeće ministara BiH predložilo je Predsjedništvo BiH donošenje odluku o privremenoj primjeni Sporazuma s danom potpisivanja ovog sporazuma do njegovog stupanja na snagu, kako bi se Bosni i Hercegovini, u periodu provodenja procesa ratifikacije, omogućilo učešće u aktivnostima Programa.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je, većinom glasova, Odluku kojima su utvrđeni kriteriji za dodjelu grant sredstava za različite, posebno ranjive kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način želi se unaprijediti transparentnost i osigurati javna konkurencija jer će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, putem Javnog poziva, objaviti postupak i način dodjele ovih sredstava za svaku odluku pojedinačno dok će obavijest o javnom pozivu biti objavljena u tri dnevna lista u BiH.

Donesena je Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za pomoć romskom nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za nevladine organizacije koje osiguravaju direktnu pomoć žrtvama trgovine ljudima državljanima Bosne i Hercegovine za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava organizacijama za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava udruženjima porodica nestalih lica u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za podršku organizacijama lica s invaliditetom u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblastima stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za podršku udruženjima nacionalnih manjina za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu sredstava iz granta za pomoć nevladinim organizacijama i udruženjima izbjeglih i raseljenih lica za 2016. godinu.

Najviše novca, i to 2.185.000,00 KM, planirano je za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite za 2016. godinu.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH o direktnim stranim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu i Izvještajem o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini na promociji direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u 2015. godini s Projektnim zadatkom za Okvirnu strategiju za privlačenje i promociju stranih direktnih investicija 2016 – 2020.

Cilj izrade dokumenta je definiranje aktivnosti i smjernica za promociju stranih investicija koje su fokusirane na povećanje priliva stranih investicija, olakšavanju poslovanja postojećim investitorima te unapređenju koordinacije nadležnih institucija u BiH.

U narednom periodu bit će nastavljene i aktivnosti u procesu uklanjanja administrativnih barijera za privlačenje novih investicija, nakon što su 2015. godini posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH značajno liberalizirana ulaganja u BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi s pregledom stanja u oblasti borbe protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Informacija uključuje ostvareni napredak u realizaciji aktivnosti nadležnih institucija na državnom i entitetskom nivou te u Brčko Distriktu BiH u vezi prijenosa novca i novčanih instrumenata preko granice u skladu sa preporukama FATF-a.

Riječ je o aktivnostima koje provode Finansijska policija Federacije BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo finansija BiH, Federalno ministarstvo finansija i Ministarstvo finansija Republike Srpske-Republički devizni inspektorat.

Ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH u prvih šest mjeseci 2016. godine realizirali su 145 od ukupno donesenih 194 zaključka, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, koji je razmotren na sjednici.

Ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizirale zaključke Vijeća ministara zadužena su da ih bez daljnjeg odlaganja u cijelosti provedu te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duži vremenski period ili saradnju s drugim institucijama.

Sve institucije koje nisu realizirale zaključke dužne su izvijestiti Vijeće ministara BiH o razlozima njihovog nerealiziranja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o formiranju tijela za nadzor nad provedbom Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcionih planova.

U sastav ovog stručnog tijela imenovani su predstavnici nadležnih ministarstava i policijskih agencija na državnom i entitetskom nivou te policije Brčko Distrikta BiH i Tužilaštva BiH.