Komentari (93)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bošnjaci kao narod nisu postojali tijekom Drugog svjetskog rata, tako da je naslov simpozija nemoguć i lažan. Kao kad bi neka dalabu napravila okrugli stol na temu Amerikanci u rimsko doba.
Nema tu puno price: bosanski muslimani (ne racunajuci mali procenat izuzetaka su bili jedan od kljucnih snaga Ustaske vojske i njemackih fasista kroz svoju cuvenu Handzar diviziju, koja ni manje, ni vise bila dio elitnih fasistickih krvolocnih SS jednica. Sada nesto supljirati i iskrivljavati cinjenice, nece pric ni sa sto konferencija ovakvog tipa.
pa ludi moji ma ništa
ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece. Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Čajniču i reci Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih otstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.
U januaru i februaru 1943. su sprovedene operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku u koordinaciji majora Zaharija Ostojića, načelnika štaba isturenog odeljenja vrhovne komande JVUO. U operacijama su učestvovale trupe Pavla Đurišića i Vojislava Lukačevića. Nakon operacije Đurišić je u izveštaju Mihailoviću napisao: Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je. Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje
Prvi saf, pljackasi milionskih iznosa- redovi iza, samo kokuzi koji se uvlace u guJcu onima iz prvog safa.Bandu hapsi i iza resetaka samo.
Nakon simpozija \"Bosnjaci na strani antifasista u 2. svjetskom ratu\" uskoro mozemo ocekivati nove naucne skupove Bakira, Edhema & co: \"Bosnjaci i zlatne kasike nakon agresije na BiH\" \"Bosnjaci kao sportska velesila Evrope\" \"Bosnjaci ekonomska sila regije\" \"Bosnjaci narod sa najmanje siromasnih\" \"Bosnjaci najpismeniji narod svijeta\" itd itd
Jedna mala dobronamjerna ispravka - \"Crna kniga\" - autor nije Svetozar Čorović nego njegov brat Vladimir.
ma hebo ove novokomponovane Bosnjake koji su nekompetentni da raspravljaju o ovoj temi.Al eto dusa im da nesto laprdaju.Muslimani u ll sv.ratu su mahom bili ustase i ne treba ih pravdatii ni Bakir ni Edhem jer to je cinjenica od koje se ne moze i netreba bjezati.Uostalom o tome su polemisali i mnogo veci kapaciteti punih 45 godina.Posljednij zlocin su pocinili pravoslavni i ta tema treba da bude prisutna svaki dan.
@ genocid ( 1 do 9) Hvala ti sto si se portudio da pronadzes i izlozis istorijske cinjenice koje srbi i katolicki kler uporno kriju , ali hvala Bogu da to ne mogu vise kriti bijesni nasrcu i samo sikaju minuse,ali od toka nemaju fajde.Uvijek sam govorio postoji istorija i srpska istorija.Mi Bosnjaci to najbolje znamo.
Psujem, ali vi pojedini poput piramide , ampaka mozete popusiti Bosnjacima.
CAST JE BILO PRIPADATI SS TRUPAMA. TO JE ISTO KAO DA SAD IGRAS U BUNDES LIGI. OVA DIVIZIJA JE ISKLJUCIVO VRSILA BORBENA DEJSTVA. PROGANJALA PARTIZANE. ZIVJELA HANDZAR DIVIZIJA.
Zašto da se vrate?Ma neka brate, nemoj da se mešamo sa pokvarenim kodom, bili su S-RBI--I pa se po--turč--ili šta će nam neka ih, daleko im kuća.
Čuj bošnjaci u II sv ratu haahahah dobar vic. E moji maj.muni pa vas nije bilo ni na karti tada. Poturice jedne sebi ste sklepali to ime Bošnjak 1993 godine. Vratit cete se vi kad tad na vjeru svojih pradjedova !!!!
Jeli \"Handžar divizija\" bila Vaš doprinos borbi protiv fašizma?
Kritizirate, pogotovo Srbi, ustashe i handschar, dok su çetnici isto radili. Beograd i Srbija opcenito su bili od prvih Judenfrei gradova/zemalja u Europi! a sto su Ust. radile sa Srbima, to su i Tchete radili sa muslimanima i Hrvatima. I svi su saradjivali, znaci i vi Srbi, sa Njemcima.
DOKLE JE muslimansko licemjerje doslo!!! napravicu sapune od vas stoko bezobrazna i bezobzirna!!