Sarajevo
0

Održan naučni skup "Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu"

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Udruženje ''Mladi muslimani'' organiziralo je danas u Sarajevu naučni skup o temi "Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu", koji je okupio 13 eminentnih profesora, naučnih radnika, uposlenika historijskih i instituta za istraživanje zločina te uposlenika historijskih arhiva iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Povod za organiziranje ovog naučnog skupa je 70 godina od rezolucija koje su u jesen 1941. godine bošnjački prvaci uputili NDH vlasti, zahtijevajući da prestanu s torturom nad njihovim sugrađanima Srbima, Romima i drugim. Ove rezolucije su primjer građanske hrabrosti i odlučnosti bošnjačkih pravaka da se usprotive fašizmu.

Generalni sekretar Udruženja "Mladi muslimani" Anes Džunuzović naglašava da skup nije organiziran bilo kojim drugim povodom, nego da je planiran još prošle godine u decembru zbog čega je ostavljena mogućnost da se pripreme naučni radovi.

Predsjednik istog udruženja Edhem Bakšić ističe da je današnji skup zapravo podsjećanje na antifašističke rezolucije iz ugla vremenske distance od 70 godina, dodajući da će se kroz izlaganja učesnika ovoj temi pristupati objektivnije, a ne na osnovu netačnih stereotipa ili predrasuda.

Na pitanje novinara da li postoje dokazi o pozitivnoj ulozi Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu, Bakšić naglašava da zapravo ne postoje dokazi o njihovoj negativnoj ulozi jer oni nisu činili zločine nad pripadnicima drugih naroda i kaže da su Bošnjaci iz Drugog svjetskog rata izašli kao moralni pobjednici.

Jedan od učesnika konferencije, profesor na Institutu za historiju u Sarajevu mr.sci. Admir Mulaosmanović podcrtava da će skup ponuditi odgovore o ulozi muslimana u Drugom svjetskom ratu, ali i otvoriti neke teme iz tog rata.

Pokrovitelj današnje konferencije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je naglasio da su Bošnjaci u Drugi svjetski rat ušli neorganizirani, nenaoružani i ratovali su za druge vojske, te da im se to ne bi trebalo više događati.

"Posljednjih dana svjedoci smo uvrijedljivih stavova u vezi sa ulogom Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu, ali Bošnjaci su bili predmet genocida, regrutiranja u četničke brigade, a samo mali broj njih uspio se organizirati samostalno", kazao je Izetbegović.

Na skupu će između ostaloga biti govora o bošnjačkom antifašizmu, poziciji muslimana u Hercegovini, masovnim likvidacijama Bošnjaka, odnosu komunističke vlasti prema Bošnjacima i mnogim drugim temama.