BiH
39

Održan javni čas "Srebrenica - Mapiranje genocida i postgenocidno društvo"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Javni čas "Srebrenica - Mapiranje genocida i post-genocidno društvo" upriličen je danas u sarajevskoj Galeriji 11/7/95, u produkciji FAMA Metodologije i "Kulture sjećanja" Galerija 11/7/95.

U sklopu cjelodnevnog programa emitirana je dokumentarna animacija koja rekonstruira tok dešavanja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine te održano dvanaest predavanja kojima su analizirani različiti aspekti genocida, počinjenog u toj enklavi, kao i njegovim uzrocima i posljedicama, uključujući sagledavanje konteksta u kojem je genocid bio moguć.

Istaknuto je da se ovim projektom - "Školom znanja" želi kreirati alternativni kanal edukacije za buduće generacije u BiH, regiji i svijetu, te otvoriti nova mogućnost za prevazilaženje prošlosti putem procesa suočavanja s istinom, temeljenoj na činjenicama i dokazima, a sve radi sužavanja prostora za političku manipulaciju i pokušaj revidiranja historije.

Kako je novinarima kazala sudionica/predavačica na skupu dr. Branka Prpa, neophodno je boriti se protiv revizije historije 20. stoljeća, "koja je na djelu u posljednje dvije decenije", uključujući i Srebrenicu koja spada u recentnu prošlost i koja tek treba da bude predmetom istraživanja historičara.

Uz uvjerenje da će dokumenta koja je prikupio Haški tribunal (ICTY) biti značajna za buduća historiografska istraživanja, Prpa je potcrtala da se radi o nečemu što se u regionu, a pogotovo u Srbiji iz koje ona dolazi mora elaborirati, ne samo zato što se mora preuzeti odgovornost za zločin, nego i odgovornost za historiju koja se dogodila i koja mora da se problematizira s etičkih i moralnih stanovišta.

"Mi moramo da nađemo projekt budućnosti koji će uključiti sve ono što je donijela recentna i ona dalja prošlost na način koji će omogućiti našoj djeci i nerođenima budućnost", zaključila je, navodeći da je to moguće samo putem suočavanja s istinom.

Na značaj susreta u Sarajevu za uspostavu jednog novog narativa ukazao je i bivši glavni istražitelj ICTY-a Jean Rene Ruez, podsjećajući da je njegov i zadatak njegovih kolega bio da ustanove činjenice, odnosno ono što se dešavalo u Srebrenici.

Ruez je iz perspektive svjedoka ICTY-a kazao da je taj sud u vezi sa Srebrenicom ispunio vlastiti mandat koji podrazumijeva da se pred lice pravde izvedu najodgovorniji za počinjene zločine.

Ostaje, kako je kazao, da se nastavi krivično gonjenje egzekutora, podsjećajući da je jedan od njih i Gojko Simić, zapovjednik jedinice koja je vršila pogubljenja na farmi "Branjevo", a čiji je identitet poznat organima gonjenja i Interpolu.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala, francuska novinarka i književnica Florence Hartmann izjavila je da je skup u Sarajevu obuhvatio pitanje genocida u Srebrenici u cjelini, ne samo dešavanja nakon pada enklave, nego i sve što je prethodilo genocidu, uključujući i netačni narativ koji je do toga doveo.

Radi se o, kako je kazala, stvaranju okolnosti u kojima je moguće izvršenje genocida, osvrnuvši se pritom na ukupnu konstelaciju real-politike i ulogu međunarodne zajednice u žrtvovanju Srebrenice.

Na različite aspekte genocida, uključujući i njegovo poricanje, te elemente dokazivanja, ali i javni diskurs, kao i obrazovni sistem koji zanemaruje znanje o onome što se zapravo dešavalo, govorile su dr. Edina Bećirević i prof. dr. Janja Beč-Nojman.

Istaknule su rizik od manipuliranja mladim generacijama te stvaranja generacija koje sve manje misle vlastitom glavom, oslanjajući se na ono što je "servirano" putem savremenih tehnologija, bez kritičkog osvrta i kreiranja vlastitog stanovišta.

Među istaknutim predavačima, osim spomenutih, bili su i mr. Hasan Nuhanović i dr. Yair Auron, u sklopu programa emitirana su i video-predavanja uglednih predavača kao što su dr. Robert Donia, Richard Goldstone, Sonja Biserko, dr. Dubravka Stojanović i Daniel Feirstein.

"Škola znanja" je multimedijalni projekt koji se realizira kroz video dokumentarne animacije, digitalnu verziju na web stranici i kroz javne časove, i kako je rečeno, njene aktivnosti će biti nastavljene.