Sud BiH
0

Određen pritvor osumnjičenim za ratne zločin u Trusini

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Nedžadu Hodžiću, Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Senadu Hakaloviću, osumnjičenima za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Trusini, a osumnjičeni Nedžad Hodžić i Mensur Memić i za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 16. oktobra 2009. godine.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je u odnosu na osumnjičenog Nedžada Hodžića odredio pritvor cijeneći da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Osim toga, Sud je odredio pritvor svim osumnjičenima cijeneći da postoji dovoljno dokaza da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka, utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike.

Sud je, također, osumnjičenima odredio pritvor cijeneći da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a usljed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.