BiH
0

Odluka visokog predstavnika ne ugrožava interese srpskog naroda

FENA
Nakon što je razmotrio zaključke Vlade Republike Srpske od 29. oktobra OHR je konstatirao da ponovo nije ponuđen nijedan argument ili činjenica koji bi ukazivali na to da odluka visokog predstavnika da donese izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara ugrožava interese srpskog naroda, izjavio je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević.

"Shodno tome je i dalje nepromijenjen stav OHR-a da nema potrebe da se povuče ili izmijeni odluka visokog predstavnika. Ona je u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i ni na koji način ne ugrožava poziciju bilo kog entiteta ili konstitutivnog naroda pa tako ni srpskog", izjavio je Maroević.

On je istaknuo da uprkos generalno pozitivnom toku sastanka pravnih stručnjaka prošle subote OHR izražava žaljenje što Vlada RS-a nije prihvatila njegovu ponudu da definira pravno tumačenje OHR-a kao autentično pravno tumačenje. Autentično pravno tumačenje je klasifikacija koja bi se osvrnula na bojazni srpskog naroda, dodao je.

"OHR je dao dovoljno prilika da se nađe rješenje i nemamo razloga da vjerujemo da političko vodstvo RS-a iskreno želi naći rješenje. Sve ostalo je izazivanje vještačke političke krize koja može dovesti do kršenja Dejtona i izazivanja međunarodne zajednice", izjavio je Maroević.

On je naglasio da nije ni moguće razmišljati o evropskoj budućnosti u situaciji kada se prijeti nepoštivanjem Dejtona i zakona ove zemlje.