Ambasada SAD u BiH
0

"Odluka supervizora o suspenziji nadležnosti dokaz napretka"

SRNA
Ambasada SAD u BiH smatra da je današnje zatvara Kancelarije za provođenje konačne odluke za Brčko i stupanje na snagu odluka supervizora o suspenziji njegovih nadležnosti, dokaz konkretnog napretka koji je načinjen u Brčkom.

Iz američke Ambasade podsjećaju da Arbitražni sud zadržava pravo da modifikuje uslove konačne odluke u slučaju da je neka od strana ozbiljno prekrši.

"Pozitivne promjene koje su se desile u Brčkom od 1995. godine su izvanredne. Kao područje u kojem su se desile neke od najbrutalnijih borbi i ratnih zločina u BiH, distrikt je među politički najstabilnijim i ekonomski najprosperitetnijim u zemlji, sa potpuno integrisanim školskim sistemom i multietničkom policijom“, smatraju u Ambasadi SAD.

Novi oblik međunarodnog prisustva u Brčkom je odraz ovih pozitivnih pomaka, ističu u Ambasadi SAD i dodaju da u distriktu Brčko ostaju izazovi kao i širom BiH i regiona.

"Nastavit ćemo da pružamo pomoć ljudima i institucijama distrikta Brčko i da im pomažemo da prevaziđu ove prepreke i napreduju dalje. Pozdravljamo otvaranje Kancelarije EU u Brčkom koja će pomoći naporima Brčkog da doprinese kretanju BiH ka integracijama u EU, kao i stalno prisustvo OSCE-a", navodi se u pisanoj izjavi.

Ambasada SAD zahvaljuje supervizoru Roderik Muru i njegovim prethodnicima, kao i kompletnom osoblju koji su godinama radili u Kancelariji za implementaciju konačne odluke za njihov predan rad sa građanima Brčkog na izgradnji održivog i uspješnog distrikta.

Ambasador Roderik Mur suspendovao je danas funkcije u svojstvu supervizora za Brčko distrikt, u skladu sa odlukom koju je najavio nakon konsultacija sa Upravnim odborom Savjeta za provođenje mira 23. maja, saopćeno je iz OHR-a.

Vijeće za provođenje mira donio je na majskom zasjedanju odluku da kancelarija OHR-a u Brčkom bude zatvorena 31. augusta, da supervizija bude nastavljena, kao i da Arbitražni tribunal u Vašingtonu, zadužen za eventualne sporove u vezi sa Brčko distriktom, nastavi rad.

Režim supervizije za Brčko distrikt bio je na snazi od 14. februara 1997. godine.