SDA
0

"Odluka o smjeni generalnog direktora BHRT-a nije ni legalna ni legitimna"

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava da je odluka Upravnog odbora (UO) BHRT-a kojom je smijenjen generalni direktor Mehmed Agović donesena preglasavanjem bošnjačkog člana UO Ahmeda Žilića.

Kako se u saopćenju ove stranke navodi, predsjedavajući UO BHRT-a Nikola Deretić iz reda srpskog naroda, Marija Putica iz reda hrvatskog naroda i Nada Milošević iz reda ostalih sa tri glasa su preglasali bošnjačkog člana UO.

SDA smatra da ova odluka nije ni legalna niti legitimna, uz podsjećanje da je članici UO Nadi Milošević istekao mandat 6. septembra, tako da nije imala legitimitet u donošenju odluka, posebno odluke o smjeni generalnog direktora.

Iz Stranke napominju da će sama procedura smjene dobiti reperkusije pred Parlamentom BiH.

"Ovo je ozbiljan atak na državu BiH i političke implikacije na odnose među narodima mogu biti štetne i dalekosežne", navodi se u saopćenju, uz napomenu kako već nekoliko godina članovi UO BHRT-a iz RS-a opstruiraju rad ovog tijela, kao i uspostavu korporacije.

"Sve ove destrukcije i politike inspirisane su vladajućom politikom Milorada Dodika koja je na svaki način protiv Bosne i Hercegovine. Odluke u organima koje je izabrala Parlamentarna Skupština BiH nikako se ne mogu donositi preglasavanjem predstavnika naroda kao što je to ovdje bio slučaj", stoji u saopćenju.