Simboličan skup
51

Odlučne protiv ratova, femicida i nasilja: U Sarajevu obilježen dan borbe protiv nasilja nad ženama

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Fondacija CURE organizovala je uličnu akciju povodom 25.11. - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka Globalne kampanje 16 dana aktivizma.
Akcija je nosila naziv "Odlučne cure dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja!", a skup je organizovan ispred Sarajevo City Centra s početkom od 12 sati.

S Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama danas je započela i globalna kampanja 16 Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koja se i ove godine provodi širom Bosne i Hercegovine.

Organizacije civilnog društva, javne institucije i međunarodne organizacije obilježavaju datume između 25. novembra i 10. decembra raznim aktivnostima koje imaju za cilj da se ukaže da nasilje prema ženama predstavlja kršenje ljudskih prava.

Cilj cjelokupne kampanje jeste da u fokus svog rada dovede okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Također, u Sarajevu se ovaj dan obilježava svake godine raznim performansima, a sinoć je u glavnom gradu izvođenjem predstave "Perzeide" započela kampanja UN Women BiH protiv rodno zasnovanog nasilja.

Tokom kampanje će u Tuzli (29.11.) i Banjoj Luci (7.12.) biti održane panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na nasilje; izložba ilustracija i diskusija u Sarajevu (8.12.) o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja; te još jedno igranje predstave "Perzeide" za mostarsku publiku (5.12.).