BiH
1

Odgovor UNSA Socijaldemokratskoj partiji

FENA
Prorektori Univerziteta u Sarajevu (UNSA) imenovani su u skladu s Pravilnikom o izboru prorektora Univerziteta u Sarajevu, navode iz UNSA i tako reagiraju na saopćenje KO SDP BiH u kojem se, "između ostalog navodi da su prorektori Univerziteta u Sarajevu imenovani na nezakonit način, bez konkursne procedure".

U saopćenju se navodi da je Senat, u skladu sa zakonima o visokom obrazovanju, na sjednici održanoj 17. oktobra ove godine donio Pravilnik o izboru prorektora Univerziteta u Sarajevu.

Preciziraju da postupak izbora prorektora podrazumijeva predlaganje kandidata iz reda redovnih i vanrednih profesora Univerziteta od strane rektora Univerziteta i donošenje odluke Senata o izboru prorektora.

"Kandidata (kandidate) za prorektora predlaže rektor Univerziteta. Prijedlog se dostavlja Senatu Univerziteta uz pisano obrazloženje i biografiju kandidata.

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu 17. oktobra ove godine, Senat Univerziteta jednoglasno je usvojio Pravilnik o izboru prorektora Univerziteta u Sarajevu, te je u skladu s tim dokumentom izvršen izbor prorektora Univerziteta u Sarajevu", navodi se.

Iz UNSA ističu da je netačna "tvrdnja navedena u saopćenju KO SDP BiH da je Univerzitet u Sarajevu „odbio provesti javnu raspravu o korupciji u visokom obrazovanju”.

Pojašnjavaju da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo 20. 11. ove godine dopis Univerzitetu u Sarajevu u vezi s organizacijom javne rasprave o nacrtima Strateških pravaca razvoja visokog obrazovanja u Federaciji BiH za period 2012-2022. godina i Programa borbe protiv korupcije na visokoškolskim ustanovama, te da je UNSA postupio u skladu s procedurama Univerziteta.

"Ti dokumenti su dio materijala priređenih za sjednicu Senata Univerziteta, koja će biti održana 26. decembra. Senat će, nakon razmatranja materijala, utvrditi datum održavanja javne rasprave", navodi se i preciziera da su "nakon brojnih aktivnosti koje je poduzeo i poduzima s ciljem sistemskog rješavanja odnosno preveniranja problema korupcije, neupitna nastojanja UNSA da smanji mogućnosti za pojavu korupcije".

"U ciljU prevencije korupcije UNSA je potpisao i sporazum o suradnji sa TI BiH u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju, kao i sporazum o suradnji s Centrom za civilno društvo Kyodo na projektu "Borba protiv korupcije u obrazovanju", saopćila je Služba za odnose sa javnošću Univerziteta u Sarajevu.