Parlament FBiH
0

Odgođeno glasanje o reviziji boračko-invalidske zaštite

FENA
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine odgođeno je izjašnjavanje o zakonu kojim Federalna vlada najavljuje reviziju davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

U međuvremenu Vlada treba da se izjasni o popravkama ovog teksta, odnosno amandmanima koje su predložili poslanici.

U pitanju je već druga verzija zakona iz ove oblasti upućena u parlamentarnu proceduru. Prva varijanta odbačena je početkom mjeseca.

Međutim, mnogi tvrde da je danas pred poslanicima bila ista forma zakona samo pod drugim nazivom pa i da su predložene iste popravke teksta - amandmani koji su bili sporni u prvom navratu, kada ih je neuspješno predlagao poslanik Zijat Mušić. Tada ih nije odobrila Vlada, a u Predstavnički dom su, prema tadašnjem obrazloženju predsjedavajućeg Safeta Softića, stigli kasnije nego što odobrava procedura.

Danas se kao njihov predlagač pojavio parlamentarni Odbor za boračko-invalidsku zaštitu i novo-starim amandmanima najavio da budući zakon treba da propiše jednomjesečni rok u kojem sadašnji korisnici budžetske boračko-invalidske zaštite treba da dokazuju svoje učešće u odbrambenim ratnim jedinicama prilaganjem dokaza o neisplaćenim vojničkim plaćama. Amandmanima se također predlaže da boračke naknade iz budžeta ubuduće ne dobiva niko ko je bez odobrenja napustio vojsku prije 23. decembra 2005.

Cilj budućeg zakona je revizija koja treba da dovede do toga da mjesečne boračko-invalidske naknade iz federalnog budžeta nastave primati oni koji su ih zaista zaslužili a da budu uskraćene korisnicima koji su ih se domogli na osnovu lažne dokumentacije, objašnjeno je.

Usvajanje ovog zakona u Federaciji jedan je od uvjeta koji međunarodne finansijske institucije postavljaju za odobravanje određenih kredita ili novca za neke ciljane projekte.

Nakon što je odgođeno izjašnjavanje o tom tekstu, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić otvorio je danas tačku dnevnog reda koja se odnosi na Vladin prijedlog budžeta Federacije BiH za 2010. godinu.

Rasprava o budžetu je u toku.