BiH
0

Odgođen nastavak suđenja zbog zloupotrebe polaža u bivšoj "BH Steel Željezari"

FENA
Sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović donio je danas odluku da se ročište u sudskom postupku koji se vodi protiv 13 članova Glavnog odbora Sindikata "BH Steel Željezare" (današnjeg Arcelor Mittal Zenica) optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlasti, odgodi za 30. maj.

Odluku o odgađanju, sudija Malićbegović donio je nakon što se na jutros zakaznom ročištu nije pojavio Šukrija Muslić, jedan od optuženih sindikalnih lidera.

Kantonalno tužilaštvo ZDK-a sumnjiči Islama Imamovića, predsjednika Sindikata i 12 članova Glavnog odbora ovog Sindikata da su izvršili nezakonitu raspodjelu novca namijenjenog subvenciji troškova grijanja za radnike BH Steel Željezare.

Prema optužnici, vodstvo Sindikata bivše BHSŽ, postupilo je suprotno odluci Nadzornog odbora BHSŽ iz marta 2004. godine, kojom je bilo predviđeno da se na ime pokrića dijela troškova grijanja etažnih stanova i kuća, svim zaposlenicima BH Steel Željezare podijeli ukupan iznos od 100.000 KM, koji je osiguran kroz kompenzacijski ugovor s Javnim preduzećem "Grijanje" Zenica.

Glavni odbor Sindikata novčanu subvenciju osigurao je samo za članove Sindikata i to u iznosu od po 25 KM, dok 603 radnika koji nisu članovi Sindikata, nisu dobili ova sredstva, čime su uskraćeni ukupno za 15.075 KM.

Općinski sud u Zenici, u septembru 2007. godine, Imamovića i saradnike proglasio je krivim i uvjetno osudio na zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci. Ovu presudu kasnije je ukinuo Kantonalni sud u Zenici, koji je procijenio da je presuda donesena na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tokom narednog ročišta trebalo bi biti urađeno vještačenje koje je naložilo Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici, s ciljem da se ustanove sve okolnosti oko raspodjele finansijskih sredstava iz kompenzacijskog ugovora kompanije s JP "Grijanje" Zenica.