Ustavni sud BiH
0

Odbijena apelacija Željka Kecmana

SRNA
Ustavni sud BiH danas je odbio kao neosnovanu apelaciju Željka Kecmana podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 24. decembra 2008. godine kojom je apelant proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na kaznu zatvora od 14 godina.

U saopštenju Ustavnog suda BiH napominje se da je pobijanom presudom Vrhovnog suda FBiH apelant oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

Ustavni sud BiH utvrdio je da ne postoji kršenje prava na pravično suđenje shodno odrebama Ustava BiH i Evropske konvencije.

U obrazloženju odluke navodi se da Ustavni sud nije utvrdio osnovanost apelacionih navoda koji bi ukazivali na to da je postupak u ovom predmetu bio nepravičan, odnosno kada je osporena presuda jasna i kada njeno obrazloženje zadovoljava standarde pravičnog suđenja uspostavljene Evropskom konvencijom.

Željko Kecman, bivši pripadnik Sanske brigade Vojske Republike Srpske, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pravosnažno je osuđen presudom Vrhovnog suda Federacije BiH na kaznu zatvora od 14 godina. Prethodno ga je Kantonalni sud u Bihaću osudio na kaznu zatvora od 15 godina, ali je nakon žalbe kazna smanjena na 14 godina.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH odlučio je o osam zahtjeva za donošenje privremene mjere i donio 215 pojedinačnih odluka, od čega je usvojeno 27 odluka u meritumu i 188 odluka o nedopustivosti.

U 18 od 27 meritornih odluka Ustavni sud BiH utvrdio je povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima. 
Ustavni sud BiH ponovo je istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz odredaba Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.