ICTY
1

Odbijen zahtjev odbrane Mladića za odgađanje postupka

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY/MKSJ) odbilo je zu petak zahtjev odbrane Ratka Mladića da postupak hitno bude odogođen za šest mjeseci ili da se, alternativno, razmotre promjene u smjernicama o uvođenju dokaza.

Mladićev advokat Branko Lukić zatražio je 9. jula, pred početak ispitivanja prvog svjedoka tužilaštva, odgađanje postupka za šest mjeseci, navodeći kao obrazloženje da bi nedavne "drastične" promjene pravila iznošenja dokaza tužilaštva mogle da naruše pravo optuženog na pravično suđenje, prenosi Tanjug.

  • Takva promjena je "bez presedana u historiji Tribunala i prijeti da nanese težak udarac integritetu suđenja", navedeno je u podnesku odbrane.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie saopćio je u petak da je Sudsko vijeće zaključilo da taj zahtjev nije opravdan i odbacilo je zahtjev Mladićeve odbrane.

Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine i izručen Tribunalu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. maja.