Zenica
0

Odbačena informacija o stanju bezbjednosti

FENA
Skupština Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) odbila je danas prihvatiti Informaciju o stanju bezbjednosti na području kantona koju je zbog nedavnih tragičnih događaja u Zenici, inicirao poslanik Haris Sejdić, a podržao Kolegij Skupštine.

Informaciju koju je obrazložio Fahrudin Bečirović, policijski komesar ZDK-a, a prema kojoj je stanje bezbjednosti ocijenjeno zadovoljavajućim, poslanici kantonalne Skupštine odbacili su, uz pojedinačne komentare kako je neprihvatljivo da narko bosovi sjede u društvu policijskih službenika, da se osuđene osobe nalaze na slobodi, da građani sve češće pravdu uzimaju u svoje ruke itd.

Bečirović je izjavio kako policija poduzima sve što je u njenoj moći kako bi spriječila kriminal i da stanje nije toliko alarmantno kakvim su ga danas prikazali poslanici Skupštine.

„Nije policija odgovorna što kriminalci nisu iza rešetaka i što nema dovoljno zavodskih kapaciteta za smještaj svih osuđenih lica“, izjavio je Bečirović.

Poslanici Skupštine ZDK-a u raspravi su ukazali da je bezbjednost ozbiljno narušena i da odgovornost snosi i rukovodni kadar u policiji MUP-a ZDK.

„Policija je kvalitetna ali nije rukovodni kadar“, rekao je Ramo Isak, predsjednik Kluba poslanika BPS-a.

Raspravi o stanju bezbjednosti na području ZDK-a prisustvovali su i predstavnici sudova i inspekcija, a iako su bili pozvani, na Skupštini nisu došli nadležni iz kantonalnog Tužilaštva.