Charles English
0

Od sutra razgovori o Lajčakovom nasljedniku

FENA
Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je danas u Sarajevu da sutrašnji sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na nivou ambasadora znači tek početak razgovora o nasljeđivanju Miroslava Lajčaka, koji je danas preuzeo dužnost šefa slovačke diplomatije.

Međutim, English je naglasio da je stav Sjedinjenih Država da posao visokog predstavnika nije završen i da se mora nastaviti rad na ispunjavanju pet uvjeta i dva cilja koji će omogućiti tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

Kada je u pitanju Lajčakov nasljednik, English kaže da je potrebno naći osobu koja će pokazati liderstvo potrebno za ostvarenje pet uvjeta i dva cilja.

Upitan da li prvi zamjenik Raffi Gregorian može obavljati posao vršioca dužnosti, američki ambasador kaže da je i do sada tradicija bila da u odsutnosti visokog predstavnika prvi zamjenik radi kao vršilac dužnosti.

Međutim, iako je Lajčak danas preuzeo novu dužnost, on je najavio da će još nekoliko sedmica obavljati i dužnosti visokog predstavnika te English kaže da ima još tih nekoliko sedmica za rješenje ovog pitanja.

English nije bio u poziciji da govori o tome ko će biti Lajčakov nasljednik.

Ukazao je na to da su sve do danas visoki predstavnici bili iz zemalja članica Evropske unije, a jedan od ključnih ciljeva visokog predstavnika jest predaja dužnosti uredu specijalnog predstavnika EU. Od Paddyja Ashdowna jedan čovjek je obavljao obje dužnosti.

English je naveo da nema odredbi da visoki predstavnik ne bude iz neke druge članice PIC-a, pa čak i zemlje izvan PIC-a, ali je ponovio da je po tradiciji do sada to uvijek bio neko iz članica EU.