BiH
0

Od sutra izlaganje privremenih biračkih spiskova

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović potvrdio je da od sutra počinje proces izlaganja privremenih biračkih spiskova na kojima će svi građani u BiH moći da provjere svoje podatke da bi bili spremni za glasanje na lokalnim izborima 5. oktobra.

Arnautović je danas s gradonačelnikom Banje Luke Dragoljubom Davidovićem, predsjednikom Skupštine Grada Slobodanom Gavranovićem i članova Gradske izborne komisije Banje Luke razgovarao o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, pripremama i provođenju oktobarskih lokalnih izbora, donošenju, izmjenama i dopunama oko 90 podzakonskih propisa, pravilnika, te odluka koje je neophodno donijeti da bi izborni proces protekao bez problema.

I ovim razgovorom, naglasio je, željelo se identificirati koji su to problemi koji se dešavaju na terenu kada su u pitanju izborne komisije, a bilo je riječi i o povećanju broja biračkih odbora u Banjoj Luci i obuci za članove tih odbora.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Gradska skupština Banje Luke među prvima izmijenila status tako da je osigurala jedno mjesto za pripadnika nacionalnih manjina, a na nivou BiH bit će 34 kandidata za nacionalne manjine, s tim da je Brčko Distrikt jedini ponudio dva mjesta, a ostale općine po jedno sigurno mjesto za te kandidate.

"CIK je ovjerio te kandidate, udruženja nacionalnih manjina i grupe građana, nakon toga imamo period za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata, a onda ovjera samih kandidati ide od 1. jula“, podsjetio je Arnautović.

Predsjednik CIK-a je kazao i da je zadovoljan onim što je vidio u Banjoj Luci, organizacijom i pripremama, jer se upravo u većim sredinama, gdje je i veliki broj glasača mogu pojaviti problemi u glasačkom procesu.

"Potrebno je napraviti takvu organizaciju da građani znaju na vrijeme gdje su im biračka mjesta i ukoliko dođe do problema na biračkim spiskovima kome se mogu obratiti“, naglasio je Arnautović i ponovio da se biračima mora omogućiti da bez problema glasaju i to u najbližem mjestu njihovog stanovanja.

Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da je gradska vlast Banje Luke zakonski regulirala pitanje postavljanja izbornih plakata.

Predsjednik Gradske izborne komisije Banje Luke Aleksandar Radeta podsjetio je i da raseljene osobe u BiH imaju pravo glasa ili za općinu iz 1991.godine ili u sadašnjem mjestu prebivališta.

"Sve one osobe koje su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH prijavljene kao raseljene osobe automatski se pridodaju svojoj općini iz 1991. godine, a tek kada izvrše promjenu svoje biračke opcije mogu konkretno glasati prema jednoj od ovih opcija“, rekao je Radeta i pozvao sve osobe koje su prijavljene kao raseljene da izvrše određivanje svoje biračke opcije.

Radeta je podsjetio i da je za lokalne izbore u Banjoj Luci predviđeno 250 biračkih odbora, što je znatno povećanje u odnosu na prošle izbore kada ih je bilo 204.

"Ogroman posao predstoji za Gradsku izbornu komisiju i u skladu s dobrom saradnjom s CIK-om i gradskim vlastima nadam se da ćemo uspješno završiti predstojeće izbore“, rekao je Radeta.

Potvrdio je i da je budžet kojim raspolaže Gradska izborna komisija Banje Luke 550.000 KM.

Posjeta Banjoj Luci jedna je u nizu koje će predstavnici CIK-a imati u svim većim gradovima naše zemlje gdje je i najveći broj birača.