BiH
0

Od Inzka o NSRS još uvijek ni riječi

Sarajevo-x.com
Iako se špekulisalo da bi visoki predstavnik u našoj zemlji u petak mogao saopštili svoju odluku o mjerama koje će poduzeti u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, petak je prošao, a od Inzka nismo čuli ni glasa.

Iako je upozorio ovu instituciju da zaključci o prenosu nadležnosti na državu BiH moraju biti povučeni, u NSRS su uzvratili kontra-mjerom i iste objavili u Službenom glasniku 15. juna. Ovim potezom zaključci su, uprkos Inzkovom protivljenju, stupili na snagu.

Pisalo se i o tome kako postoje nesuglasice na relaciji Inzko - Solana, a iz kabineta visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost istaknuto je slaganje sa ocjenom da su zaključci Skupštine RS-a neustavni i antidejtonski, te da oni moraju biti promijenjeni.

Iz vladajuće partije u manjem entitetu najavili su i "plan B" ukoliko OHR iskoristi bonske ovlasti, zaprijetivši riječima: "Neko vas može prisiliti da u jednom momentu nešto uradite, ali ne može vječno stajati tu da provjerava da li ste vi to zaista učinili".

I dok stranke u RS-u sumnjaju da će Inzkove odluke biti radikalne, javnost očekuje konkretan potez kojim će OHR pokazati svoju svrhu u BiH.