Zbog krivičnog postupka
21

Obustavljen tehnički prijem i izdavanje odobrenja za upotrebu "Vidikovca" na Trebeviću

A. L.
Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić potpisao je zaključak kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu Grada Sarajeva za vršenje tehničkog prijema i izdavanja odobrenja za upotrebu izvedenih radova na lokalitetu objekta "Vidikovac - Trebević".

Kako je navedeno u dokumentu, prekid postupka traje dok se ne otkloni pitanje postojanja krivičnog djela.

Kako je naveo načelnik Čengić, dva su razloga zbog kojih se prekida postupak i to: Krivični postupak koji je u toku na osnovu Izvještaja Ureda za korupciju KS i neispunjenje tehničkih uslova propisanih glavnim projektom.

Podsjetimo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio je Tužilaštvu KS izvještaj i informaciju o kršenju kantonalnih i federalnih zakonskih procedura pri izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta "Vidikovac" na Trebeviću.

Krivične prijave protiv odgovornih u slučaju izgradnje ovog objekta je podnijela i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo ranije objavio, na mjestu omanjeg restorana izgrađen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

Tu je zabranjena gradnja novih objekata, a postojeći se mogu rekonstruisati samo u jednakim dimenzijama jer je riječ o zaštićenom području na kojem žive rijetke biljne i životinjske vrste. Uprkos tome, općinske vlasti su izdale dozvole za gradnju. Inspekcija je utvrdila da investitor ima sve dozvole, ali nije provjeravala da li su one izdate u skladu sa propisima.

Stari objekat imao je površinu od svega 275 kvadrata, a novoizgrađeni 2.052 što znači da je sedam puta veći od nekadašnjeg i zbog toga su prekršeni propisi o izgradnji na zaštićenom području.

Tadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka kratko prokomentarisao da je sve urađeno prema procedurama.

"Organ uprave, kao što je Grad Sarajevo, nijedan proces ne može voditi, a da nije po zakonu", rekao je, ne ponudivši građanima detaljnije objašnjenje.