Komentari (87)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Treba obnoviti svaku, i to sa fluorescentnom bojom !!!!! DA SE NE ZABORAVI !
O dečko, pa ja te baš žalim...
Greška, otvorilo mi ovaj jebeni komentar, sorry. Podržavam!
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Neizbrisiv podsjetnik mladih generacija na opsadu glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine koja je trajala 1.425,00 dana, kao i na ubijenih 11.000,00 hiljada naših sugrađana od toga 1.601,00 dijete!
Ispravka glavnog grada federacije, a ne RS.
@ operacija koverat Svi ste vi iz RS mangupi preko interneta. Doci ce i taj dan kada cete opet pokrenuti traktorijadu prema Beogradu kao sto ste bili posli iz Banja Luke pa vas je spasio NATO. Ocistili bi vas za mjesec dana, a Lukavica, Pale i ostala cetnicka gnijezda bi pala za 3 sata. Samo se vi mangupisite ;)
PRIKAŽI ODGOVORE (23)
Ne znam šta ove ruže predstavljaju drugima, ali meni ne prijaju. Naročito kada ih ovako svježe zacrvene. Juče sam prolazeći pored Katedrale pomislila: "Uh sreća pa ja ne znam tačno mjesto gdje je iskrvario moj voljeni", jer i poslije skoro 21 godinu, kada se samo primaknem dijelu grada gdje je stradao osjetim tugu, a ne da mi još neko to mjesto zacrveni. Prije dvije godine sam otišla, parkirala na sred ulice u tom bijednom naselju, gledala nebo, obrise brda i zamišljala njega izrešetanog gelerima u krvi na zemlji, dok život izlazi.. Gledala to nebo, jedino koje ga je ispratilo, jer je umro sam na toj livadi, dok sam ja strpljivo čekala da mi se vrati.. Takav čovjek.. Ta livada ga ničim nije zaslužila. Lako je pričati, da se ne zaboravi, onima koji mogu da zaborave, a neki ne mogu da zaborave i da hoće.. Život ide dalje, okreće se točak polako i melje dane. Dolaze nova lica, novi sni, ali tuga čeka u sjenci i njoj ruže ne trebaju. I popustite taj nacionalizam. Svima nam je krv crvena..
Ne znam samo zasto su se obnavljale takve iste rupe od granata na fasadama sarajevskih zgrada, valjda je i to trebalo tom crvenom bojom ofarbati?! Nije to nikakva ruza, to je otisak u betonu od granate i kao nakon svih ratova do sada, pa tako i nakon ovog, to treba zabetonirati. Zna se kako se u normalnom, civilizovanom svijetu to obiljezava, podigne se spomen-ploca na prikladnom mjestu, sa podacima o broju granata, zrtvama, pociniocima itd., a ne ovako praviti ruglo od grada, pa kad strani turisti dodju da misle da se ovde jucer rat zavrsio, da se brinu za svoju sigurnost, ionako slovimo kao zemlja visokog rizika, pa kad dodju ovde i vide tragove granate, onda valjda trebaju da potvrde to. U pokusaju da budu originalni ispali su glupi, originalnost se istice na kreiranju spomenika. Za te pare do sada, bolje da su zakrpili one silne rupe po gradu, pa kad kisa padne ne mozes hodati od lokvi ili da te neko auto ne zalije, ali izgleda da je i zato kao za one katance neko sebi pare uzeo.
Možemo i mi po nečemu biti drugačiji. Samo zato što toga nema u svijetu, ne znači da ne treba biti kod nas.
@Miles Dyson: Da, moze se biti drugaciji, ali ne velicanjem obicnog udubljenja od granate tako sto ces ga prefarbati i sto ce ljudi misliti da je ovo jos uvijek ratna zona (niko ne voli nositi glavu u torbi), nego pravljenjem originalnog spomen obiljezja koje bi predlozila neka kreativna osoba gradskim vlastima, sa svojim originalnim idejama, kojih koliko vidim nema. Any suggestions? Mada mislim da ta spomen obiljezja vec postoje u Titovoj, kod Markala i na brojnim, drugim lokacijama, zar ne? Ovako to samo izgleda kao da nemamo para ni da zakrpimo otiske od granata, pa cekamo da nam neko udijeli. A ako hoces nekome da pokazes kako je Sarajevo izgledalo u ratu, onda ga fino odvedes u Hist. muzej u kojem postoji stalna postavka o tome, ali treba imati i osnovnu kulturu obilaska muzeja koji se kod nas zatvaraju, da bi nekoga tamo uputio. Tome sluze muzeji znas, a ne na ulicama gledati tragove rata koji je zavrsio prije 18 godina i istovremeno traziti vecu turisticku posjecenost.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Sta su Srbi uzeli ili prisvojili od drugih naroda: 1. jezik od Bosanaca 2. pismo ćirilicu od grkomakedonaca, Cirilo, Metodije itd 3. himnu "Boze pravde" iz pozorisne predstave Davorina Jenka 4. teritoriju vecim dijelom od Albanaca, Bugara i Madjara 5. zastavu od Rusa a dvoglavog orla od Bizanta 6. tzv. srpska ratnicka pjesma "Nizamski Rastanak" je ustvari plagijat bosanske pjesme "Sehidski rastnak" 7. tzv. srpska pjesma "Tamo daleko" je plagijat stare turske pjesme jos iz stare Turske 8. gusle od Ilira s Dinarida 9. narodnu nosnju od Rumuna i Turaka 10. kuhinju vecim dijelom od Turaka 11. vjeru od Bizanta 12. tri prsta od nacista 13. sajkacu od Austrougara 14. srpske turbo-folk poskocice i dan danas plagiraju od Grka i Turaka itd itd itd mali je ovo prostor da bi se pobrojalo sve, uglavnom mozete sve dokaze o tome naci na netu, prvenstveno wikipedia.org Ima li taj narod ista svoje vlastito a da nije uzeo od drugih??????
Neka ruža, treba ih promovisati i zaštititi kao svojevrsni spomenik palim građanima grada Sarajeva (svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, jer su svi oni ginuli od agresorke ruke Srbije i vojske tadašnje samoprozvane Karadžićeve Republike Srpke za koju je obećao da će biti dio Srbije, a koja danas od RS-a pere ruke jer ne želi sa njom da ima posla). Čuvajte prošlost, da nam je ne bi drugi pisali.
I na kraju, što se žališ da su turci silovali tvoju neku prababu, kad je nisu ni dirnuli (za dedu ne mogu da tvrdim). Jer da jesu, danas bi i ti bio "Balija" i ne bi lupetao gluposti i dokazivao nam svima da si nepismena neznalica. A pošto su je fino zaobišli, tvoja loza je ostala netaknuta, i ne znam šta se ti kofrčiš poslije 500 godina i ti ćeš nekome da govoriš šta slavi, kojim jezikom govori, koja je čija zemlja itd. RS nije ni postojala, prema tome niko nikoga nije htio da otjera iz RS-a. Odcijepile (tako se piše) su se Slovenija, Hrvatska pa i BiH, a kasnije i Crna Gora a sada i Kosovo, i ko god je htio da ostane ostao je. Jedino je vaša ratno-huškačka propaganda od pojedinaca napravila nacionalne zombije kojima se ništa u ratu nije desilo, a vi se ponašate kao najveće žrtve svega. MRŠ!
Banja Luka nije glavni grad ničega! Drugi po veličini grad u BiH.
I zaboravih, naravno: zastava - bijela podloga, plavi grb sa šest zlatnih ljiljana Pismo - izvorno bosančica, moderno latinica i ćirilica Jezik - bosanski A vidim da ti ni osnove sprskog jezika ne idu: odvojena negacija, izmjena prvog kondicionala po licima, malo i veliko slovo, zareze (ili zapete) stavljaš gdje treba a više gdje ne treba pa te je teže pratiti, čak si pomiješao "s" i "c", promjena glagola po licima (npr. ocijempe !?)
To što se nekome ne sviđa, to je njegov problem. Stvari u svakom slučaju ostaju nepromijenjene.
Jos jedan simbol kuknjave jadnih mosnja,sto su ih chetnici grooonotiirali s brda.Da mogu kmecati i kukati strancima do kraja njihovih bijednih zivota i iskati sadake.
majmune da je tebi nego poginuo u ovim napadima nebi tako prico kretenu jedan! i ne treba da se zaboravi!!!!
Da si pametan znao bi da nisu samo "bošnje" veći i pripadnici ostalih naroda, tj. građani Sarajeva.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
ne brini se, ima nas dovoljno da se kur.imo po cijeloj BIH :)
Uz duzno postovanje, ovim "uredjenjem" je uzasno narusen kompletan izgled sarajevske katedrale.
Narušo ga je onaj ko je ispalio granatu na to mjesto.
Gradjevina dozvoljava da se kojekakve stete na gradjevinskim objektima, nastale izmedju ostalog i djelovanjem granata saniraju, i nepotrebno dizes tenzije, nisam protiv bilo kakvih spomena, samo sam misljenja da ovo izgleda grozno (posebno ova crvena boja) i da narusava izgled katedrale.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
DA SE NE ZABORAVI !
Koje agresije?Mislite tokom agresije muslimana i mudzahedina na BIH zarad stvaranja veliko muslimanske Bosne u srcu Evrope na Srpskoj i Hrvatskoj zemlji, kada pisete ovako nesto onda napisite bar do kraja!
Ma nek se Bosnjaci dice svojim pobjedama, to je najbitnije, kakavi cetnici, sve pobjeda do pobjede, pocevsi od ustasa, handzar divizija a sad do zadjeg rata gdje su pobjedili i dobili BiH bas onakvu kakvu su htjeli. :)))
Kako su muslimani mogli izvršiti agresiju bez vojske i oružja. Jedino verbalno. S druge strane Hrvatska i Srbija su poprilično zagazile u BH teritorij sa svojim arsenalima. Nisu išli na sajam vojne tehnike.
ne obnovilo se!!!
kako ste glupi majko moja!!! ovo ne obnovilo se se odnosilo na rat...
Nikad oprostiti, nikad zaboraviti !