BiH
315

Objavljena vrijedna lista: Kontakti 100 ekspertica na jednom mjestu

Piše: A. Pobrić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Brojne žene u Bosni i Hercegovini imaju sjajne karijere, ekspertize u različitim oblastima i kompetencije za divljenje, ali se njihova imena i mišljenja nedovoljno pojavljuju u medijima, zaključuju u udruženju BH novinari koje je danas predstavilo listu 100 ekspertica sa njihovim kontakt telefonima i e-mailovima.

Lista je predstavljena uz napomenu da je ovih pametnih i angažovanih žena u našoj zemlji mnogo više, te da će se spisak širiti i biti poslan svim relevantnim institucijama i medijima.

Kako je kazala generalna sekretarka ovog udruženja Borka Rudić, ideja je potekla od kolega iz Švedske, kojima su prije 20-ak godina nevladine organizacije napravile sličnu listu i pomogle da poboljšaju vidljivost i prisutnost žena u medijskim sadržajima, te kvalitetnije predstave ekspertize i znanja koje one posjeduju.

Dugogodišnje analize su pokazale da se u medijima pojavljuje tek 3,4 ili 3,5 posto sadržaja u kojima ima žena, ali ne kao aktivnih sudionika, već kao pasivnih posmatrača i prenositeljica tuđih stavova ili mišljenja.

"Ovo je početak velike aktivnosti BH novinara. Napravili smo listu žena koje su se javile na naš javni poziv i dale saglasnost da budu predstavljene na ovoj listi i za koje smo mi smatrali da mogu biti adekvatne sagovornice kolegama iz medija. Ostao je veliki broj žena koje se nisu našle na ovoj listi, ali mi ćemo je dopunjavati i nadam se da ćemo imati priliku da predstavimo prvu knjigu '1.000 ekspertica u BiH'", kazala je Rudić i pozvala sve koji to žele da kandiduju ekspertice.

Obuhvaćene su stručnjakinje iz oblasti ekonomije, prava, ljudskih prava, obrazovanja, međunarodnih odnosa, politike, PR-a, medicine, umjetnosti, arheologije...

"Trudili smo se da uvrstimo što više žena koje nisu poznate u javnosti", dodala je Borić.

Lejla Arnaut iz udruženja "Žene ženama" poručila je da su žalosni rezultati analiza o stanju žena u našem društvu, koji su pokazali da su diskriminacija i nasilje nad ženama toliko prisutni, kao i neupoznatost žena sa njihovim pravima ili kome se mogu obratiti za pomoć, zbog čega se mora raditi na ujedinjenju i promovisanju žena.

Besima Borić, aktivistica, političarka i bivša parlamentarka, kazala je da godinama slušamo da nema žena u strankama i institucijama, ali da se sve završava na toj konstataciji, bez traženja odgovora ko je za to odgovoran.

"Zašto se Zakon o ravnopravnosti spolova usvojen prije 12 godina u ovoj državi ne implementira do kraja i zašto niko ne odgovara za to? Stvorena je atmosfera u javnosti da niko ne postavlja ta pitanja, čak ni u vrijeme formiranja vlasti. Muškarcima u vlasti to pitanje ne pada na pamet ni u kampanjama ni kad dođe do raspodjela vlada i resora, iako se deklarativno zalažu za ravnopravnost", naglasila je Borić.

Dodala je da njeno iskustvo pokazuje da žena ne postoji ako se sama ne zauzme za sebe, no da medijska scena tradicionalno pripada muškarcima.

"Postoje ličnosti koje su medijski etablirane, i muškarci i žene, to vremenom stvara osjećaj, koji je istinit, da se u medijima stalno vrte iste osobe. To je također problem unutrašnje demokratizacije stranaka koje ne zanima da prošire svoje kapacitete i pokažu druge ličnosti i ljude te svoju širinu i opredjeljenja da žele da čuju svakog svog člana", istakla je.

Na pitanje koliko su žene same odgovorne za takvu poziciju, Borić je odgovorila: "Često se i same izmičemo, ne namećemo, čekamo da nas neko pozove, ne pravimo prvi korak. To je prvenstveno priroda žene, ali i odnosa u stranci, jer žene uglavnom ne istupaju samostalno ukoliko ih lider nije pozvao. Međutim, meni se događalo da sama napišem i pošaljem medijima svoj stav i to je uvijek bivalo prihvaćeno".

Ona je pozvala medije da budu saveznici stručnih i pametnih žena koje imaju šta reći.