Narodno pozorište u Sarajevu
0

Obilježeno 145 godina postojanja Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" organizirala je u srijedu navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu centralnu svečanost u povodu obilježavanja 145 godina postojanja i rada te medicinske ustanove, te zaslužnim institucijama i pojedincima dodijelila plakete.

Direktor te bolnice Bakir Nakaš prigodnim govorom goste je podsjetio na historijat te medicinske ustanove, period rada u vrijeme rata u BiH, kao i proces obnove i razvoja određenih disciplina, projekte važne za tu bolnicu poput onog "Bolnica prijatelj beba" i "Bolnica bez duhanskog dima", te novine što ih planiraju u narednom periodu poput onih iz oblasti barijatrijske hirurgije (grana hirurgije koja se bavi hirurškim liječenjem debljine koja postaje sve veći zdravstveni problem).

Izlaganje je završio riječima "Lijepo je biti direktor u ovoj bolnici".

Čestitke u povodu 145 godina postojanja i rada kolektivu Opće bolnice izrazio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić i jedan od pokrovitelja večerašnjeg skupa, koji je istaknuo važnost medicinske profesije, te zalaganje svih uposlenika ove ustanove na zaštiti zdravlja stanovništva.

U okviru večerašnje svečanosti dodijeljene su grupne plakete narodu i vladama Turske, Austrije i Grčke i Skupštini Kantona Sarajevo.

Pojedinačne plakete dodijeljene su Milanu Aćiću, general pukovniku u penziji, prim.dr. Milanu Mandiloviću, šefu Odsjeka za ORL Opće bolnice, Jasminki Isanović, odgovornoj sestri Odsjeka za urologiju, te Sulji Pitiću, penzionisanom djelatniku Opće bolnice.

Bolnicu je 1866. godine osnovao bosanski vezir Topal Šerif Osman-paša kao tursku vojnu bolnicu. Ista namjena je zadržana i u periodu vladavine Austrougarske kao i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Ta ustanova do 1992. godine djelovala je kao Vojna bolnica. Od 2000. godine nosi naziv "Opća bolnica Sarajevo", a od maja 2006. ustanova nosi naziv Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".