BiH
0

Obilježena godišnjica sarajevske olimpijade

FENA
Susretom bivših članova Organizacionog i Izvršnog komiteta Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu i svih učesnika u organizaciji sarajevske ZOI danas je obilježena godišnjica ove najznačajnije smotre sporta i mladosti.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić pozdravio je učesnike ovoga skupa i ukratko podsjetio na dane kada je Sarajevo postalo član olimpijske porodice i kada je doživjelo brz uspon do značajnog centra zimskog sporta i turizma.

"ZOI 1984. godine Sarajevu su donijele istinski kreativni procvat, preporodile ga, istakle njegovu duhovnu specifičnost, obezbijedile mu slavu centra vrijednih i gostoljubivih ljudi. Uime očuvanja spomena na te nezaboravne dane, data je inicijativa da se svestranije i organiziranije baštine tekovine Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu", istakao je Jurišić.

On je dodao da je pokrenuta aktivnost na donošenju odluke na nivou Grada Sarajeva kojom bi se na zakonski način osiguralo obilježavanje godišnjice ZOI '84 i njegovanje olimpijskog duha u Sarajevu.

Organizatori susreta bili su Grad Sarajeva i firma "ZOI '84".