Treskavica
25

Obilježena godišnjica "Bitke za tenkove": Žrtvu šehida ne smijemo zaboraviti

B. T.
Osmanović podsjetio na važnost bitke
Osmanović podsjetio na važnost bitke
Godišnjica bitke na Dujmovskim brdima, podno Treskavice, poznatije kao "Bitka za tenkove" obilježena je danas.

Učinjeno je to polaganjem cvijeća na lokacijama Dejčića, kao i na nekadašnjem treskavičkom ratištu odata je počast rahmetli Zaimu Imamoviću, svim šehidima i poginulim borcima 2. viteške motorizovane brigade Armije i MUP-a RBiH, kao i pripadnicima policije iz Hadžića.

Obilježavanju godišnjice ove izuzetno važne strateško-operativne bitke koja se odigrala na Dujmovskim brdima prvih dana oktobra 1994. godine, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je ovom prilikom podsjetio prisutne na važnost ovog datuma.

S obilježavanja
S obilježavanja

"Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine te godine je, bez ijednog poginulog borca, uspio vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva, te je tada zarobljen i najveći ratni plijen od strane pripadnika naše armije. Mi smo danas ovdje, kako bismo podsjetili mlađe naraštaje o herojstvu naših saboraca, te da zajednički gajimo kulturu sjećanja i ne zaboravimo datume poput ovih današnjih, prisjećajući se istovremeno naših šehida i poginulih boraca koji su položili svoje živote za domovinu. Njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena", istakao je ministar Osmanović.

Danas je na Dujmovskim brdima održan i čas historije, a prisutnima se obratio i predsjednik udruženja "Druga viteška" Novi Grad Sado Šatrović, te učesnici bitke, koji su govorili o toku ove bitke i njenom velikom značaju.

Istaknuto je kako je tada ispod treskavičkog ratišta na ovaj datum zarobljeno pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, dva topa B-1, sedam kamiona, autobus, četrnaest PAM-ova, oko hiljadu granata, 100.000 metaka raznih kalibara, te sedam "strijela 2M".