BiH
0

Obilježena 58. godišnjica postojanja Univerziteta u Sarajevu

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je uprilična svečanost u povodu obilježavanja 2. decembra, Dana Univerziteta i 58. godišnjice djelovanja i rada ove obrazovne institucije.

Obraćajući se prisutnim rektor Univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica podsjetio je na činjenicu da je Univerzitet u Sarajevu najstarija i po naučno-nastavnom potencijalu najjača obrazovna institucija u BiH.

"Kompozitnost Univerziteta i primjena aktuelnih reformskih standarda svrstavaju ga u savremene univerzitete i čine reprezentativnom institucijom i promotorom naučnih, obrazovnih i ostalih potencijala BiH", kazao je Čaklovica.

Rektor je istakao kako je pred Univerzitetom još mnogo posla ali da će naučni kadar ove institucije učiniti sve kako bi unaprijedio njegovo djelovanje.

"Pred nama je, prije svega, implementacija Bolonjskog procesa do 2010. godine", podsjetio je Čaklovica.

Univerzitet danas ima 24 visokoškolske ustanove s 55.000 studenata, 1.640 akademskih radnika i 892 administrativna radnika. Od njegovog osnivanja diplomiralo je 122.000 studenata, magistriralo njih 2.700 a doktoriralo 2.205.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatski kor, predstavnici nevladinih organizacija članovi ANUBiH, sadašnji i bivši predstavnici univerzitetske zajednice kao i privrednih i poslovnih subjekata te članovi menadžmenta medijskih kuća.

Komentirajući ovaj svečani trenutak, kantonalni ministar nauke i obrazovanja Safet Kešo je istakao značaj Univerziteta u Sarajevu na akademsku zajednicu BiH u cjelini.

"I Univerzitet je trpio posljedice rata u BiH i mi smo u njegovim razvojnim fazama imali diskontinuitet ali smo spremni da ovaj Univerzitet u što skorije vrijeme uvedemo u potpunosti u evropske obrazovne tokove", izjavio je novinarima Kešo.

Svečanost je bila prilika da se prigodnom prezentacijom predstavi i budući izgled kampusa Univerziteta i potrebe za njegovu realizaciju.