Sarajevo
17

Obilježena 487. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke: Ovo je naša mala bosanska kuća mudrosti

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas se obilježava 487. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a povodom toga održana je svećanost u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke.

"Islamska zajednica u BiH ove godine obilježava 487. godišnjicu Gazi Husrev-begove biblioteke koja je jedna od ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i veoma važan objekat, odnosno projekat Islamske zajednice kad je u pitanju obrazovanje i odgoj naše omladine i naših ljudi. Gazi Husrev-begova biblioteka je mjesto na kojem se čuva memorija našeg naroda BiH i ona ima posebno mjesto unutar našeg društva, unutar grada Sarajeva. Jako smo ponosni na biblioteku, na ono što ona predstavlja, na ono što ona jeste i na ono što ona nudi kako učenicima i studentima, tako i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine i nadamo se da će ona kao i do sada ispunjavati svoje obaveze prema našim ljudima unutar naše države", poručio je reis Kavazović.

Fehim Škaljić iz Ministarstva vakufa Države Katar koji je dobio priznanje rekao je da je ovo potvrda da 486 godina postoje ljudi koji rade na tome da znanje i knjiga imaju svoje mjesto.

"To je ono što su učinili generacije prije, da skupe građu i da osiguraju da pamti ono što je zapisano. Sretan sam što sam bio u prilici dati odgovarajući doprinos biblioteci da ona sad radi u savremenim uslovima i prati trendove koji su primjereni stoljeću u kojem živimo", rekao je.

On je naglasio da priznanje ne doživljava osobno, već kao priznanje činidbe od koristi za druge i priznanje koje poziva druge koji su u mogućnosti da urade društveno korisna djela.

"Na taj način ćemo opravdati svoje postojanje i doprinijeti onome što ljudima treba. Znanje kao element slobode i argument sigurnosti i faktor partnerstva", rekao je.

Bibliotekar u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kazao je da Husrev-begova biblioteka od preseljenja u novu zgradu od 2014. godine redovno obilježava godišnjicu osnivanja i kontinuirani rad biblioteke.

"Ove godine je to 487. godina otkako je Gazi Husrev-beg vakif, drugi osnivač Sarajeva, svoju vakufnamu ovjerio na šerijatskom sudu u Sarajevu. Nama je ova godišnjica posebno važna i nju doživljavamo kao jubilarnu godišnjicu preseljenja u zgradu. U novoj zgradi biblioteka je nastojala paralelno razvijati sve segmente svoga djelovanja od onog biblioteškog, arhivskog, muzejskog, naučno-istraživačkog i kulturološkog doživljavajući i pozicionirajući biblioteku kao našu malu bosansku Bejtul-hikme (Kuća mudrosti). Gazina biblioteka će i u narednom periodu nastojati svojom organizacijom i svojim djelovanjem odgovoriti prvenstveno potrebama naših korisnika prema kojima smo i zagledani, ali i cijele javnosti koja očekuje od jedne ovakve institucije da nastavi obrađivati i publikovati historijske izvore važne za historiju naroda", rekao je.