Predstavnički dom PSBiH
0

O Prijedlogu budžeta u četvrtak zbog proceduralnih razloga

SRNA
PS BiH
PS BiH
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, zbog proceduralnih razloga, nije na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu.

Predsjedavajući ove komisije Emir Kabil objasnio je da se mora ispoštovati procedura, odnosno da bi Ustavnopravna komisija u četvrtak, 6. decembra, trebalo da potvrdi principe za prijedlog budžeta, nakon čega će je razmatrati Komisija za finansije i budžet.

"Komisija će, vjerovatno, potvrditi Prijedlog budžeta i kreteti se u svim fiskalnim okvirima. Sredstva na rashodovnoj strani su ista kao i ranije, dug će se servisirati po planiranoj dinamici, a budžet se, u principu, ne smije probiti s obzirom na tešku ekonomsku situaciju", rekao je Kabil novinarima.

Zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Boško Tomić rekao da je Prijedlogom budžeta "zadržan okvir od 950 miliona KM plus 780 miliona KM koji su predviđeni za otplatu ino-dugova".

"U pojedinim institucijama došlo je do smanjenja budžetskih stavki, ali ne u mjeri u kojoj bi to trebalo. U nekim stavkama došlo je do povećanja izdvajanja za troškove kao što su gorivo, službena putovanja ...Iako se ne radi o velikim sredstvima, to ipak bode oči s obzirom da smo u godini ekonomske krize", rekao je Tomić.

Kao pozitivnu stranu Prijedloga budžeta, on je istakao značajno smanjenje budžeta nekih organizacija. "Međutim, uvijek ima rezervi i još se može smanjiti stavka reprezentacije, telefona, upotrebe automobila, kao i smanjenje broja organizacija, kao što su neke agencije koje objektivno nisu našle svoj smisao i nisu u ovom trenutku neophodne", dodao je Tomić.

On je naveo da Prijedlogom budžeta nije predviđeno povećanje broja zaposlenih, ali ni smanjenje. "U tom pravcu treba tražiti rezerve kako bi se entitetskim budžetima ostavilo više sredstava, jer su oni razvojni, a budžet BiH čisto potrošaki", istakao je Tomić.

Član komisije iz SDA Salko Sokolović rekao je da je u Prijedlogu budžeta prvi put vidio da se BiH zadužuje sa oko 24 miliona KM po kreditnom osnovu.

"Prema zakonu, BiH nema potrebe da se zadužuje jer zahvata sa jedinstvenog računa onoliko koliko joj je potrebno", naveo je Sokolović.

On je dodao da će Prijedlogom budžeta Ministarstvu odbrane BiH biti umanjena sredstva za oko 15 milona KM što, prema njegovoj ocjeni, nije dobro ukoliko BiH želi krenuti ka NATO-u.

Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu trebalo bi da se nađe na dnevnom redu 37. sjednice Predstavničkog doma, koja je zakazana za 6. decembar.

Vijeće ministara BiH donijelo je zaključak kojim je od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da, po hitnoj proceduri, u što kraćem roku razmatra i usvoji zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Ovaj zaključak donesen je nakon što je Predsjedništvo BiH na hitnoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Razlog za hitnu proceduru je potreba da ne bude doveden u pitanje stand byaranžman sa MMF-om, a time i finansiranje institucija BiH.

Prijedlog budžeta institucija BiH za 2013. godinu iznosi 1.738.476.010 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. godine i iznose 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga iznose 788.476.010 KM i veći su za 343.548.010 KM nego u budžetu prošle godine.