BiH
0

NSRS usvojio Deklaraciju povodom Lajčakovih odluka

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas Deklaraciju povodom najnovijih mjera i zahtjeva visokog predstavnika u BiH, nakon čega je prekinuta posebna sjednica i njen nastavak zakazan za ponedjeljak.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić kazao je da postoji potreba da se u ponedjeljak nastavi posebno zasjedanje, a nakon što bude poznat komunike Vijeća za implementaciju mira u BiH.

On je kazao da će i pored današnje deklaracije, na tom zasjedanju biti potrebno posebnu pažnju posvetiti i bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika i i prijenosu ovlaštenja s entiteta na nivo BiH.

U Deklaraciji, koju su usaglasili predstavnici srpskih parlamentranih stranaka, navodi se da NSRS smatra da je visoki predstavnik svojom posljednjom odlukom i zahtjevima od 19.oktobra nastavio s prekoračenjima dejtonskih ovlaštenja, gdje je utvrđen kao konačni autoritet za tumačenje Sporazuma o civilnom provođenju mirnog rješenja, kao i sva druga ovlaštenja, proširena deklaracijama i zaključcima Vijeća za implementaciju mira (PIK) sa sjednica u Sintri, Madridu, Briselu i Bonu, koji mu ne daju ovlaštenja ustavotvornog organa.

NSRS sa zabrinutošću konstatira da je OHR derogirao sopstveno tumačenje u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara i poslovnicima oba doma Parlamenta BiH od 25. februara 2000.godine, čime stvara ambijent pravne nesigurnosti i neizvjesnosti.

Od PIK-a se u Deklaraciji traži da stavi van snage zaključke Konferencije za primjenu mira održane u Bonu 9. i 10.decembra 1997. koji su snažan izvor nesporazuma i zloupotreba u ostvarivanju ovlaštenja visokog predstavnika.

U Deklaraciji, koja sadrži 12 tačaka, se između ostalog, traži od Vijeća za implementaciju mira u BiH dodatne garancije za ravnopravnost entiteta i naroda u BiH, što je u osnovi Daytonskog sporazuma, a što ne može biti narušavano jednostranim odlukama visokog predstavnika, te naročito, izmijenjenim pravima odlučivanja u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U Deklaraciji je rečeno da je nametnuti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara nije u skladu s Daytonskim sporazumom i Aneksom IV sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BiH, posebno Ustavom zagarantiranu poziciju RS-a i njenih predstavnika u institucijama BiH.

Skupština je pozvala Predstavničko vijeće i Dom naroda Parlamentarne skupštine da podrže inicijativu o ukidanju „bonskih ovlaštenja“ visokog predstavnika, a visokog predstavnika da povrati „uzurpirani suverenitet" koji je potreban BiH za izvršenje njenih međunarodnih obaveza i pristupanje Evropskoj uniji, te da se odrekne navodnog ovlaštenja za nametanje ustavnih amandmana, zakona i smjenu izabranih predstavnika vlasti i vršilaca javnih ovlaštenja.

NSRS je apelirao i na svjedoke Daytonskog sporazuma da podrže riješenost izabranih predstavnika konstitutivnih naroda i građana BiH i entiteta da u potpunosti preuzmu odgovornost za sigurnu i održivu budućnost i razvoj BiH, kao složene, demokratske i moderne državne zajednice na njenom putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Upućen je i poziv da se hitno nastavi stručna rasprava o nametnutom zakonu, kako bi se putem adekvatne forme on izmijenio.

„U slučaju da u razumnom roku ne dođe do promjene, NSRS zadržava pravo pokretanja postupka pred Ustavnim sudom BiH sa zahtjevom za ocjenu saglasnosti s Ustavom BiH“, navodi se u tekstu usvojene deklaracije.

Poručuje se i da će RS, ukoliko se nastave unilateralne mjere prema njenom ustavnom položaju, putem svojih predstavnika, obratit se generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda s upozorenjem da je Daytonski sporazum povrijeđen od visokog predstavnika, te da su i izabrani predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u zajedničkim organima BiH deklarativno i unilateralno odustali od Sporazuma, odnosno Aneksa IV.

Deklaracija je usvojena sa 71 glasom poslanika, a šest je bilo protiv.