Na jučerašnjoj sjednici
86

NSRS usvojila i Zakon o referendumu i Zakon o imunitetu: Šta oni znače?

A. L.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na jučerašnjoj sjednici Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i Zakon o imunitetu Republike Srpske.
Zakon o imunitetu najavljivan je od strane vladajuće koalicije otkad je prošlog ljeta podignuta optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Zakon ima za cilj da štiti političare i entitetske funkcionere od pravosuša s posebnim akcentom na odluke visokog predstavnika.

"Ovim zakonom se utvrđuju lica koja imaju pravo da se pozovu na imunitet u odbrani u krivičnom i parničnom postupku i propisuju se posebna pravila krivičnog i parničnog postupka koja su obavezujuća za javna tužilaštva, sudove, kao i druge učesnike u krivičnom i parničnom postupku", navodi se u Nacrtu zakona.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić kazao je ranije da onaj ko bude sprovodio akte Narodne skupštine, bilo da je to predsjednik RS-a, direktor Službenog glasnika, ministri, predsjednik vlade, oni će imati jednak imunitet kao oni koji su te akte izglasali.

"Zašto bismo mi izglasavali i trošili narodni novac za akte i zakone koje neko neće smjeti potpisati, jer će neki novi novi, nelegalni, lažni predstavnik izglasati akte i objaviti u Službenom glasniku da oni koji to potpišu da će ići u zatvor", objasnio je Stevandić.

Predlagači su isticali da se ovaj zakon donosi s ciljem da se "zaštiti integritet zakonodavnih i izvršnih institucija Republike Srpske putem utvrđivanja procedure pozivanja na imunitet od krivične i građanske odgovornosti."

Kada je u pitanju Zakon o referendumu, u prijedlogu se navodi:

"Ovim zakonom uređuje se: raspisivanje i sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj (u dalјem tekstu: republički referendum) i referenduma u gradu, odnosno opštini (u dalјem tekstu: lokalni referendum), organi za sprovođenje referenduma, glasački spisak, glasačka mjesta, rad glasačkih odbora, način neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu, utvrđivanje rezultata glasanja na glasačkom mjestu, zaštita prava građana u sprovođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative".